• Glöm inte att besöka vår webbutik

Kokosolja: 50 sätt att använda

Kokosolja – en råvara att lägga på minnet

Mirakelprodukten som skapat revolution, det perfekt alternativ för en all-around och multifunktionell produkt, oljan som kan användas på 50 olika sätt… det finns mycket att säga om kokosolja.
Låt dig inspireras och häpnas när vi går igenom allt du behöver veta om denna vegetabiliska olja – hämta kaffekoppen så sätter vi igång!

Artikeln innehåller:
 • Vi reder ut ”kokostermerna”
 • Så framställs oljan
 • Kokosolja eller kokosfett?
 • 6 varningstecken att se upp för
 • 50 sätt att använda
ekologisk kokosolja
kokosolja-hud

Visste du att …

i över 4000 år har man på sanskrit kallat kokospalmen för ”träd som ger allt nödvändigt för att leva”

ett passande namn med tanke på att palmen är den enda växten som vid användning inte ger något avfall alls – allt på träden ger nytta

Vi reder ut ”kokostermerna”

kokos

Kokospalmen (cocos nucifera) är ett högt träd som blir upp till 100 år gammalt och finns i tropikerna. Denna palm får små blommor som utvecklas till kokosnötter, vilka plockas mogna eller omogna.

Den omogna kokosnöten är grön och plockas för att man vill åt det törstsläckande kokosvattnet inuti. Resten är ett tunt lager av vit, mjuk och söt kokos.

Den mogna nöten får hänga kvar på palmen tills den ramlar av. I den mogna kokosnöten finns det mycket lite vatten kvar och istället kopra (torkad frövita) från vilken man konventionellt pressar fram kokosolja.

Från det rivna fruktköttet pressas kokosmjölk fram (vilket är rivet fruktkött + tillsatt vatten) och man kan även få fram glutenfritt kokosmjölKokosflingor är också det hårda vita fruktköttet inifrån kokosnöten som blivit finrivet.
Sist men inte minst har vi det (ganska nya) kokossockret som tillverkas av nektar från kokospalmen.

Så framställs oljan

Det tar ungefär 12 månader för en kokosnöt att utvecklas och mogna. Nötter som getts tid att mogna ordentligt men samtidigt inte lämnats att bli övermogna – inuti dessa finns det en färsk och härlig kärna/kött (kernel). Genom kallpressning får man från dessa fram den absolut bästa varianten av kokosolja och som dessutom innehåller den högsta andelen av laurinsyra.

Tyvärr ställer konventionell industri ofta en hög press på massproducenter av kokosolja vilket gör att en stor del kokosnötter plockas alldeles för tidigt, medan andra hunnit blir övermogna till så pass att fruktköttet blivit äldre och torrt (vilket vi kallar för kopra). Kopran hettas upp och blandas i en härdningsreaktor med olika typer av lösningsmedel (oftast av den mindre bra varianten). Den olja man får fram är allt annat än konsumentvänlig, vilket gör att tillverkarna kan vända sig till både deodisering och blekning för att få fram en mer passade doft och färg – men där många näringsämnen tyvärr dör i processen.

ekologiskt-kokosvatten

Kokosolja eller kokosfett?

ekologisk-kokosolja

Visste du att kokosolja och kokosfett egentligen är samma sak? Det är många som undrar om skillnaden, men olikheterna ligger faktiskt i ländernas temperaturskillnad. Där kokosoljan tillverkas är det varmt och oljan blir då flytande = kokosolja. Medan klimatet i Sverige är kallare och då blir oljan fast = kokosfett. Smältpunkten för fettet brukar vara från 20-25 grader celsius.

Det man dock alltid ska vara noga med att kontrollera (oavsett om produkten utger sig för att vara kokosolja eller kokosfett) är att dess ursprung är ekologisk och kallpressad. Se även till att produkten inte är deodoriserad (dvs, så länge du klarar av dess naturliga doft/smak av kokos) då näringsämnena bevaras bättre på detta sätt.
Vad gäller uttryck som ”virgin/extra virgin” finns det ingen branschstandard som fastslår vad detta skulle betyda – dvs, det är inget att gå efter.

6 varningstecken att se upp för

Kokosfett är ett otroligt rikt livsmedel, men som ni läste ovan så framställs inte all olja på samma kvalitativa sätt.
Följ denna guide för att ta reda på att det inte ligger något lurt under ytan – hur bra är din kokosolja egentligen?

Vid odling av ekologisk kokosolja så används inga besprutningsmedel eller konstgödsel och nötterna handplockas. Så att se till att en produkt är ekologiskt certifierad är alltid ett bra tecken.

Ännu bättre är det om oljan är oraffinerad och kallpressad – då den största andelen näringsämnen bevarats. Odeodoriserad är också ett sådant uttryck, som betyder att oljan genomgått en mindre process i framställningen. Men denna olja kommer ha en naturlig doft/smak av kokos, så om du väljer den neutrala smakvarianten – se till att du köper kokosolja från ett pålitligt märke där de värnar om att deodoriseringen skett utan starka kemikalier och i en försiktig process.

Om du dessutom hittar en fairtrade/rättvisemärkt kokosolja som framställs i små batcher – då skulle jag vilja påstå att du hittat JACKPOT!

Kom ihåg att bara för att en vara utger sig för att vara exempelvis både ekologisk och kallpressad – så kan den fortfarande komma från en allmän massproducering vilket tyvärr väldigt ofta resulterar i en sämre kvalitet. Det är ganska förståeligt – att inte samma ”kärlek” sätts på råvaran i en massproduktion där efterfrågan är den som leder tillverkningen.

Och det är här som vikten av doft och konsistens kommer in i bilder…

Någonsin köpt två produkter som utger sig för att vara likadana råvaror (kanske till och med certifieringar), men att konsistensen och doften skilt sig åt ganska mycket? Det handlar då om andra faktorer som spelat in på slutresultatet, så som råvarans ursprung (kokosnötens ursprung), tillstånd (hur mogen var nöten) och mödan som lagts ned på tillverkningsprocessen (så som tiden för plockning, hur långt råvaran behövts fraktas och vilka maskiner som använts).

Det är lätt att inte märka av skillnaden mellan två oljor för någon som inte är van vid hur riktigt god kokosolja av bra kvalitet ska vara. Men så fort man stött på en sådan produkt blir det är det lätt att märka av när du köpt en vara som kommer från en större producering.

Fastän oljan kanske är ekologisk och kallpressad så brukar den ändå ha en liiiiten hint av svag kemikaliedoft. Denna doft finns absolut inte när det gäller små batcher av högsta kvalitet, då får du endast den goda och söta kokosdoften.

Konsistensen är dessutom inte lika krämig och lätt fluffig på massproducerade oljor än som med riktigt bra kokosolja.

Varför handla kokosolja hos oss?
 • Fria returer
 • Snabb leverans
 • Säkra betalningar
 • Auktoriserad återförsäljare
 • Nöjd-Kund Garanti
 • Prisgaranti

50 sätt att använda

Kokosfett innehåller kaprinsyra och laurinsyra som visat sig vara virus- och bakteriehämmande. Den unika och hälsosamma fettsyresammansättningen stämmer väl överens med vad vår kropp behöver och dess ena fettsyra har en pH-reglerande effekt för tarmen vilket skapar en gynnsam miljö för nyttiga tarmbakterier.

Energin från oljan omsätts snabbt och förbränns hellre än lagras – och dessutom är oljan mycket värmetålig. Detta gör att kokosolja kan användas på en mängd variationer inom matlagning.

Dessutom verkar dess aktiva ämnen närande, mjukgörande och återfuktande när oljan används som hudvård. Tack vare konsistensen och de ganska stora molekylerna som oljan består av är även användningsområdena inom hudvård och hårvård rejält utspridda.

kallpressad-kokosolja

1) Matlagning med hög värme

Många vegetabiliska oljor är inte bra att använda i höga temperaturer – men kokosolja är ett utmärkt alternativ då den klarar av dessa höga temperaturer utan att härskna.
Detta gör att du kan använda kokosolja vid exempelvis stekning istället för smör – om du så önskar ett vegetabiliskt alternativ.

2) På toast

Använd kokosolja istället för smör på rostat bröd. Om du vill ha lite mer smak kan du lägga till kryddor och örter och röra ihop blandningen till en ”spred”.

3) Ät den som den är

Kokosolja är både läckert och hälsosamt! Njut av en tesked som den är om konsistensen faller dig i smaken. Ovan med kokosolja? Ta det försiktigt med mängden i början, den höga fetthalten kan vara lite oroande för magen i början för en ”rookie” 😉

4) I smoothies

Lägg en tesked/matsked av kokosolja i din favorit smoothie – vilket ökar din energi och även ger lite extra textur till smoothien.
En annan positiv faktor är att många näringsämnen är fettlösliga, vilket betyder att de lättare tas upp av kroppen ifall man konsumerar de i samband med fett.

5) Stekta ägg/pannkakor/vad du vill

Smörj in din stekpanna med kokosolja för att steka ägg, pannkakor eller allt vad du vill egentligen.

6) Poppa popcorn

Läs tillagningsmetod av popcorn på respektive paket, men istället för angivet fett (som ska läggas i botten av kastrullen) använder du kokosolja! Dina popcorn bör vara klara inom 5 minuter.

7) Popcorn topping

Smält lite kokosolja och häll den över poppade popcorn. Strö lätt med himalayasalt så har du fått en perfekt topping till dina popcorn, mumma!

8) Ungsbakade sötpotatis chips

Värm ugnen och skär tunna skivor av sötpotatis. Placera skivorna på en plåt och pensla lätt med kokosolja. Grädda i ca 15 minuter eller tills de blir lätt bruna. Tillsätt salt efter smak, och servera med salsa, dip eller bara som de är.

9) I bakning

Nästa gång du gör ditt favoritrecept på brownie (eller annan godsak) byt ut den vegetabiliska oljan med kokosolja!

10) ”Bullet proof coffee”

Vem har missat denna trend? En tesked kokosolja (+ lite smör om du vill) mixas tillsammans med färdigbryggt kaffe i 20-30 sek. Ger dig en energikick som varar i flera timmar – samt en härlig mättnadskänsla och koncentrationsförmåga på det!

11) Grillad ostsmörgås

Inget behov av smör nästa gång du gör en grillad ost smörgås.

12) The raw brownie

Alla variationer av raw brownie/unbaked brownie har EXPLODERAT! Vad de nästan alltid har gemensamt är någon form av nötter med dadlar och (no surprise) kokosolja!

13) Hemmagjord granola

Kokos granola är grymt gott och enkelt att göra hemma.

14) Kokosolja i teet

Låt lite kokosolja smälta i din nästa kopp te. Ett otroligt bra sätt att fylla på energibehovet under dagen.

15) Salladsdressing

Även din salladsdressingen kan bli extra nyttig och god med en liten sked kokosolja i mixern med valfri kryddning (och lite olivolja, citronsaft samt vinäger på det).

16) Highlighter

Applicera en super liten mängd kokosolja på kindbenen över vardagsmakeup som highlighter.

17) Rakning

När du rakar dig kan du använda kokosolja som rakolja och den kommer även att bidra med återfuktning på samma gång.

18) Ansiktsskrubb

Kombinera kokosolja med socker till en enkel och snabb ansiktsskrubb. Lämnar huden ljuvligt len.

19) Kroppsskrubb

Kombinera kokosolja och socker eller salt (med lite grövre korn) som en DIY kroppsskrubb. När det kommer lite kroppsskrubb så ska den känner lite ”rivigare” i konsistensen än ansiktsskrubben, eftersom huden inte är lika känslig och ofta behöver en effektivare skrubbeffekt än ansiktshyn.

20) Makeup borttagning

Detta användningsområde för kokosolja är faktiskt mycket vanligare än många tror – oljan fungerar nämligen alldeles perfekt som sminkborttagning! Friskare, starkare och lite längre ögonfransar sägs dessutom vara en bonus som kommer tack vare regelbunden användning av kokosoljan.

21) Hemmagjord Deodorant

Vraka bland DIY recept på hemmagjorda deodoranter med kokosolja. De fungerar SUPER bra och är riktigt coola då man kan anpassa de efter ens individuella önskemål, som exempelvis allergier eller doft som du föredrar

22) DIY läppbalsam

Applicera direkt på läpparna eller skapa en smaksatt version med ett DIY läppbalsam recept.

23) Mot blöjeksem

Applicera regelbundet till barnets stjärt för att förbättra hudens hälsa.

24) Naturligt glidmedel

Kokosolja är ett bra naturligt och skonsamt alternativ till glidmedel.

25) Mot hudbristningar

Denna säkra, gynsamma olja kan användas flera gånger varje dag för att återfukta huden mot hudbristningar.

26) Kräm vid amning

Kokosolja är ett populärt val för ammande mödrar då de använder oljan på bröstvårtorna efter amning.

27) Massageolja

Kokosolja är det perfekta valet för en massageolja. Inte alltför fet.

28) Återfuktande för huden

Applicera direkt efter duschen/badet.

29) Anti-aging för huden

Yes it is!

30) Naturligt solskydd

Okej jag gillar inte att överdriva vad gäller det här med ”oljor som har SPF” och ”naturliga solskydd” då det inte är något att skoja runt med. Dessutom finns det riktigt bra ekologiska solprodukter idag som har mätbar effekt mot UV-strålning. MEN om det skulle komma ett tillfälle där en vegetabilisk olja med ett visst naturligt solskydd skulle behövas så är kokosolja ett helt ok val – men hallonfröolja kan vara snäppet bättre faktiskt.

31) Återfuktande för ansiktet

Återfuktar huden utan att täppa till porerna (generellt), så länge det är en olja av bra kvalitet. Dock så rekommenderar jag personligen att oljan inte används regelbundet som ansiktsolja utan istället exempelvis som återfuktande ansiktskräm eller skrubb. Detta eftersom kokosolja fått en 4:a i komedogenisk rankning (vilket betyder att den skulle till viss del täppa tipp porerna hos vissa individer).

32) Blanda i badvattnet

Blanda ca 1/4 kopp kokosolja med ditt badvatten.

33) Ta med till stranden

Lägg i en sprayflaska (när oljan är flytande) och ta med till stranden. Spraya på för att hålla huden återfuktad. Eller varför inte blanda oljan med aloe vera eller liknande ingredienser till en lugnande pasta för hud som blivit utsatt för solen/after-sun?

34) Mot torra fötter

Behandla torra fötter. Blanda med salt för att bilda en fotskrubb. Går även alldeles utmärkt att droppa i några droppar av oljan i fotbad.

35) Mot torra armbågar

Behandla torra armbågar. Hjälper hantera torr hud på armbågarna

36) Leave-in Conditioner

Letar du efter en djup leave-in conditioner? Gnid en liten mängd kokosolja i håret (mestadels vid ändarna), kamma igenom och sätt håret i en lös bulle innan läggdags. Tvätta ur på morgonen.

37) Som balsam

Innan schamponering kan du applicera kokosolja i håret som balsam under en kort tid eller som inpackning ungefär 30-min eller 1 timma innan duschen.

38) Mot kluvna toppar

Ta bara en liten mängd i händerna och köra dem genom dina hårtoppar.

39) Mot statiskt hår

Gnugga händerna tillsammans med lite kokosolja mellan dem, applicera på håret för att undvika statiskt hår.

40) DIY Tandkräm

Åkt på resa och glömt tandkrämen? Eller är det sent på natten och du insåg precis att affärerna redan stängt? Kombinera rengörande och lätt polerande ingredienser så som kokosolja, tea tree olja,  eukalyptusolja, finkornigt salt och bakpulver till en pasta av DIY tandkräm.
Läs vårt inlägg om hur du gör din egen tandkräm för att få mer kött på benen.

41) Aromaterapi

Oavsett om du gillar att äta kokos eller inte tycker många att den lugnande doften av kokosolja kan hjälpa till att varva ner efter en lång, stressig dag. Perfekt vid aromaterapi (gärna i samband med utvalda ekologiska eteriska oljor)

42) Vårda sår

Kokosolja verkar skyddande och antibakteriellt vid små sår med ett tunt kemiskt fettsyrelager.

43) Booster för din ämnesomsättning

2 matskedar om dagen har visat sig boosta ämnesomsättningen (för den vars mage klarar av det)

44) Sköldkörtel ”supporter”

Kokosolja är lite av en hejarklack till din sköldkörteln. Regelbunden konsumtion av oljan har nämligen visat sig stödja en hälsosam sköldkörtelfunktion.

45) Energigivande

En tsk kan ge dig en explosion av energi (framförallt när den på något sätt förtärs i samband med koffeinhaltiga drycker eller superfoods)

46) Oil pulling

Oil pulling med kokosolja har visat sig vara mycket bra och ge antibakteriella egenskaper för munhälsan. Gurla kokosolja runt i munnen i 10 minuter innan du borstar tänderna med en ekologisk tandkräm.

47) Rengör en gjutjärnspanna

Du kan rengöra dina köksverktyg (exempelvis gjutjärnspanna) med oljan. Perfekt och enkelt!

48) Smörjmedel på små motorer/elektronik

Håll dina små motorer i toppskick.

49) Boostande näring till sällskapsdjuren

Kokosolja är inte bara hälsosamt för människor, utan kan även vara bra för djur. Läs på mer och fråga experter som veterinärer angående vilka arter som kan tänkas gynnas av lite extra olja i maten.

50) Till kattens päls

Applicera lite kokosolja på din kisses päls för att hålla den glänsande och ett plus är att det hjälper till att skära ner på eventuella hårbollar.

Sabina Decireé: ”ÄLSKAR KOKOSOLJA!

Ordet är ditt!

Vilket är dina top 3 absoluta favoritsätt att använda kokosolja på? Till utsidan eller insidan? 😉 Jag kan säga mina:
1) Bullet proof coffee
2) Oil pulling
3) Massageolja

Om du inte testat några av dessa tips innan, kan du tänka dig att göra det?

Kommentera, tyck till och tipsa nedan! Det är alltid lika trevligt att läsa er feedback 🙂
På återseende ❤

Facebook kommentarer

Lovisa Hjelm

Hej hopp!

14 Comments
  1. Haha jaa jag satt och klurade på den ett tag! Vad roligt, finns listan kvar på bloggen? Måste gå in och kolla hehe, ska söka på ”kokosolja” och se om det kommer fram något 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

✆ KUNDTJÄNST

Kontakta oss

Användarvillkor

Köpvillkor

✍ SAMARBETEN

Annonsering

Erbjud dina produkter

För bloggare

♡ SKINBUSTERS I FOKUS

Om Skinbusters

Vårt Team

Våra Värderingar