• Glöm inte att besöka vår webbutik

Ekologisk Ordlista – vad betyder … ?

ARTIKELN ÄR UNDER UPPBYGGNAD

Vad är en Ekologisk Ordlista?

Vi har samlat en alfabetisk lista av ord, uttryck och termer som nämns/förekommer i sammanhang relaterade till en ekologisk, hållbar livsstil.

ekologiskt

Saknar du något ord eller uttryck i vår lista som du skulle vilja veta mer om?
Lämna en kommentar så uppdaterar vi listan.

bokstaven-A

After sun-produkter innehåller ingredienser som kyler och lindrar brännande, solsvedd hud. Du kan också ofta finna råvaror i produkten som hjälper huden till en jämnare och snyggare färg, motverkar att huden fjällar, ser till att färgen håller längre och återfuktar huden.

Mer eller mindre alla kan använda ekologiska versioner av after sun efter att ha vistats i solen. Applicera produkten efter att du solat klart och kanske duschat av dig. After sun produkter verkar välgörande för huden och kommer inte att utsätta den för ytterligare påfrestningar. Glöm inte att dricka extra mycket vatten när du vistas i värmen, och använd extra återfuktande hudvårdsprodukter efter solvistelse.

Dessa två uttryck förväxlas ofta och många tror att de betyder samma sak, men deras betydelse skiljer sig faktiskt åt något.

Anti aging brukar man nämna om produkter (eller råvaror) som verkar förebyggande mot synliga ålderstecken – och generellt främjar ett ungdomligt utseende. De ger ett naturligt skydd för huden mot den yttre miljöns påfrestningar samt bidrar med antioxidanter mot skadliga fria radikaler.

Med anti rynk menar man istället uppstramande ingredienser (och råvaror) till en hud som redan visar tydliga ålderstecken som exempelvis fina linjer och torrhetsrynkor. Dessa produkter är ofta väldigt återfuktande, innehåller massvis med näring och ger generellt ett mer tonat utseende för ansikte och dekolletage.

Antioxidanter är kemiska molekyler som förebygger oxidation i våra celler genom att skydda mot skadliga fria radiklar. Det brukar lite skämtsamt sägas att antioxidanter är kroppens alldelesegna ”rostskydd” ;). Antioxidanter anses vara centrala för en långlivad hälsa och för ett ungdomligt utseende.

Dessa molekyler får vi lättast i oss genom en varierad kosthållning, tänk på att mat som har en naturligt kraftig färg är ofta rika på antioxidanter – mums! Vi finner att ett flertal av vitaminer, mineraler och fytokemikalier agerar som antioxidanter i kroppen.

Deodoranter och antiperspirant är de två mest populära alternativen för hygienprodukter som motverkar svettlukt. Den främsta skillnaden mellan dessa två är att antiperspirant innehåller ingredienser som gör att du inte svettas – dvs, produkten förhindrar själva kroppsfunktionen, medan deodorantens uppgift är att göra så att du inte ”stinker” när du väl svettas.

Ett ganska så enkelt val, kanske man lätt kan tro? Varför skulle man vilja svettas överhuvudtaget? Jo svettningen är faktiskt en naturlig funktion som är nödvändig för kroppen – och ingenting vi vill förhindra. Med deodoranterna har du istället valet att låta kroppen köra sitt race, men att deodoranten hjälper till att förhindra den bakterietillväxt som skapar dålig lukt i armhålan.

Oavsett om du föredrar antiperspirant eller deodorant så borde du alltid se till att din vara är med ett naturligt innehåll, så som en ekologisk deodorant, eftersom det tyvärr vanligtvis finns massvis med omtvistade ämnen i just denna kategori av hygienprodukter.

 Ordet ”ayurveda” består av 2 ord på sanskrit (historiskt indoariskt språk): Ayu betyder ”Livet” och Veda betyder ”kunskap om” – med andra ord: Kunskap om livet.

Detta ord syftar på den traditionella naturmedicin som funnits i Indien i tusentals år. Baserad på tanken om den holistiska hälsan så vill man upprätthålla en balans mellan en persons fysiska, psykiska och individuella aspekter. När denna ”balans” är ur funktion menar man att vi känna av problem och sjukdomar.

När man använder sig av ayurveda är det viktigt att tittar på individuella aspekter och svagheter varje individs kropp, hälsa, mentalitet och situation. Tillvägagångssätten att lösa personens besvär och problem varierar från kroppsbehandlingar till hudvårdsprodukter som innehåller specifika ayurvediska ingredienser och även ayurvedisk hälsokost.

bokstaven-b

Bekämpningsmedel är ett slags samlingsnamn för produkter som är avsedda att förebygga och förhindra framväxt av skadliga organismer, eller helt enkelt kemikalier som är avsedda för att döda dessa djur, växter och mikroorganismer som anses orsaka skada.

Ett annat ord för bekämpningsmedel är pesticid och delas huvudsakligen upp i två grupper:

  1. Växtskyddsmedel – används i skydda växter och växtprodukter inom jordbruk mot svampangrepp och skadedjur.
  2. Biocidprodukter – alla bekämpningsmedel som inte är växtskyddsmedel exempelvis desinfektionsmedel och råttgifter.

Vad även räknas in i denna variant (vilket många inte tror) är att använda så kallad biologisk bekämpning. Här använder man naturliga fiender till de skadeorganismer som ska bekämpas och detta kan vara mikroorganismer som bakterier och virus eller makroorganismer som insekter.

Förkortningen ”BIO” syns ofta som märkning på ekologiska produkter. Vad betydelsen för denna förkortning faktiskt betyder kan ha mycket med själva sammanhanget att göra.

Den ordinära konsumenten refererar kanske märkningen ”BIO” till en vanlig ekologisk märkning, dvs en garanti för att råvarorna produceras enligt principer för ekologiskt jordbruk.

För infödda engelsktalande däremot hänvisar ”BIO” till biobaserade produkter, dvs. något som skapas från levande eller en gång levande material.

Men det kan också vara så att förkortningen bio står för helt andra läror så som: bioorganisk kemi (en vetenskap som kombinerar organisk kemi och biokemi) eller biologi (läran om livet).

bokstaven-c

Celluliter är något som många uppfattar som obehagligt och ett besvär som brukar finns inkluderade i dagens vanliga ”hudproblem”. Celluliter är otroligt vanligt och orsakar ingen direkt skada, men de kan ha en viss negativ effekt på kroppens naturliga utrensningsfunktion som man bör ha i åtanke.

Celluliter är en inflammation i hudens bind- och fettvävnad som orsakas av bakterier. Dessa ansamlingar av vatten tillsammans med trycket från uppsvällda fettceller skapar gropar i huden och beroende på dess kvantitet kan vi antingen få synliga celluliter, eller sådana som är osynliga men fortfarande finns. Ansamlingarna gör det svårt för toxiner som slaggprodukter, restprodukter och gifter att transporteras ut ur kroppen.

Celluliter är något som många uppfattar som obehagligt och ett besvär som brukar finns inkluderade i dagens vanliga ”hudproblem”. Celluliter är otroligt vanligt och orsakar ingen direkt skada, men de kan ha en viss negativ effekt på kroppens naturliga utrensningsfunktion som man bör ha i åtanke.

Celluliter är en inflammation i hudens bind- och fettvävnad som orsakas av bakterier. Dessa ansamlingar av vatten tillsammans med trycket från uppsvällda fettceller skapar gropar i huden och beroende på dess kvantitet kan vi antingen få synliga celluliter, eller sådana som är osynliga men fortfarande finns. Ansamlingarna gör det svårt för toxiner som slaggprodukter, restprodukter och gifter att transporteras ut ur kroppen.

Certifiering är något en produkt eller råvara (som finns i en produkt) kan bli eftersom den uppnått en viss standard som blivit kontrollerat av ett oberoende kontrollorgan. Produktionen av denna råvara eller produkt tilldelas då någon form av certifikat – ett sorts intyg som visar att processen uppfyller de villkor som ställs och kontrolleras av exempelvis en organisation eller myndighet.

Det finns certifieringar inom det ekologiska området, rättvis handel och arbetsvillkor, mot testmetoder som djurförsök, och även kosher certifiering eller vegan certifikat som intygar att produkten är fri från animaliska produkter.

Om vi ska titta på ett exempel så har vi ekologiska certifikat. Dessa betyder att det finns en myndighet eller ett kontrollorgan som kontrollerar att framställningen, odlingen, produktionen och liknande stadier sker i enlighet med de rådande reglerna för att produkten eller råvaran ska få kallas ekologisk. Det är alltid säkrast att välja ekologiskt certifierat då du verkligen vet att det du betalar för uppfyller de miljömässiga och hälsosamma reglerna. Många ekologiska certifieringar inkluderar även regler som ger arbetarna och djuren rättigheter.

Vad som är viktigt att ha i åtanke är att alla certifikat inte intygar samma sak, trots att de befinner sig i samma klassområde. Det är därför viktigt att inte bara stirra dig blint på fina stämplar, utan även förstå vad den här organisationen har för grundkrav – då kommer du att veta hur ”svårt” eller tufft det var för produkten att bli auktoriserad och du får också ytterligare en större insikt i vad du faktiskt köper.

EU:s kosmetikalagstiftning införde 2013 ett förbud mot försäljning av djurtestad kosmetikaprodukter. Detta omfattar inte bara smink utan även hudvårdsprodukter, babyprodukter, solskydd, parfymer, hårfärgningsmedel och andra hygienprodukter.

Förbudet är inte heltäckande men mycket betydelsefullt och vi kan därför med stor glädje nästan alltid lita på att de företag som följer lagen inte testat sina produkter på djur.

Oftast är ”problemet” med djurtester därför inte vanligt inom EU, och ännu mindre när vi pratar om företag med ekologiska värderingar – men för områden där kosmetikaprodukter inte har denna lagstiftning (så som i USA) vill många ekoföretag bekräfta sina djurvänliga värderingar genom så kallade Cruelty free – certifieringar. Exempel på sådana cruelty free kvalitetsmärken är leaping bunny och vegan society, som följer internationell standard.

bokstaven-d

Dekolletaget är det hudområde vi har från halsen ner till bysten (och kan även ibland inkludera skärningen på ryggen från nacken och neråt – men oftast inte). Dekolletaget har ingen egentlig praktisk funktion men har haft stor betydelse i kvinnomodet – och man har även här länge varit intresserad av att ta hand om huden.

Till skillnad från ansiktshyn så glöms tyvärr halsen och dekolletaget enkelt bort, men det finns grymt bra tips för hur vi kan skydda och värna om detta hudparti.

Detox är en vanlig benämning som tidigare syftat på att man äter och dricker på ett specifikt sätt inför exempelvis en kostomställning, eller för viktnedgång, att rensa kroppen från gifter osv.

Idag har detta begrepp dock kommit att inkludera andra aspekter så som inom skönhetsindustrin där man nu pratar mycket om att ”detoxa” sina skönhetsprodukter.

Det intressanta med just begreppet detox är att det är så komplex.

Kroppens reningsorgan är redan experter på att själva ta hand om och göra sig av med de gifter vi får i oss genom livsmedel, hygienprodukter och från den yttre miljön. Man kan då boosta och hjälpa denna normala naturliga utrensning med produkter som innehåller aktiva näringsämnen. Hälsoexperter avfärdar därför inte en nyttig detoxprocess eftersom den kan ha goda hälsoeffekter i och med att människor bryr sig om vad de stoppar i sig och tar hand om sin hälsa – trots att det inte direkt finns tillräckliga vetenskapliga stöd för påståenden som att kroppen rensas från toxiner.

Det är dock väldigt viktigt att man inte följer vilken detox-trend som helst! Grunden ska alltid ligga i en hållbar, nyttig och näringsrik aspekt.

Dermatologi betyder ”läran om huden” och är en vetenskap med såväl medicinska som kirurgiska aspekter där även hudsjukdomar, problem och besvär inkluderas.

Tack vare dermatologi kan vi lära oss om hudens uppbyggnad, vad som händer med produkterna vi smörjer huden med, varför problem kan uppstå och hur vi löser dessa. Vi lär oss också annan matnyttig information så som om hudtyper och riskfaktorer.

Vi nämnde ovan att dermatologi är en vetenskap som syftar på läran om huden – så vad betyder då uttrycket ”dermatologiskt testad” vilket man kan finna på förpackningar till hudvårdsprodukter?

Jo, detta begrepp får man använda sig av när en hudvårdsprodukt är testad på människor under översyn av en dermatolog (hudläkare). Man utför denna process för att garantera att produkterna är hudvänliga vid verkliga förhållanden.

Vi som tror på satsningen av ekologisk hudvård brukar dock som alltid ställa oss frågande till ingredienslistan, trots liknande tester. För oss är det minst lika viktigt att råvarorna som använts är hållbara, djurvänliga, klimatsmarta och hälsosamma – som att de är hudvänliga. Det dyker också regelbundet upp ingredienser som vi tidigare trott varit problemfria, men som i senare fall visat sig tros vara kopplade till en rad hälsoproblem. Vi har bara som senare exempel BPA, BPF och silikoner. Så var uppmärksamma och pålästa!

D.I.Y, Do-it-yourself, Gör-det-själv … vem har missat denna trend? Uttrycket är förknippat med lite allt möjligt, så som inom bygg och design till matlagning (DIY majonnäs ^^). MEN som ni kanske förstått så satsar vi den största delen av vår energi på DIY hudvård – vilket enkelt och gott är när du tillverkar dina egna hudvårdsprodukter istället för att anlita någon annan eller köpa färdigt.

För detta krävs det så klart råvaror som man kan blanda ihop till en passande mix, kanske ett recept och några redskap.

Dirty dozen och clean fifteen är två uttryck eller benämningar på råvaror som vanligtvis innehåller den största vs minsta delen av kemikalier så som bekämpningsmedel (kort och gott två listor över de mest och minst besprutade livsmedel).

Hur får vi fram denna lista? Jo, det är så att varje år sammanställer den amerikanska organisationen Environmental Working Group en lista över frukt och grönt de testat. Dessa livsmedel är odlade på konventionellt sätt (dvs, inte ekologiska) och sammanställningen går under namnet Dirty dozen – Clean fifteen.

De listar 12 värsta respektive 15 bästa livsmedlen som testats, sett till deras innehåll av bekämpningsmedel. Tyvärr är det ju så att de produkter som finns med på clean-listan inte är fria från bekämpningsmedel – men innehåller avsevärt färre sorter och i mindre mängder.

bokstaven-E

Det är ganska vanligt att man hör ordet ”ekosystem” användas när man pratar om den ekologiska och hållbara livsstilen. Ett ekosystem betyder ungefär ”allt levande som finns i ett naturområde”, och det är då vi människor som valt en avgränsad region att betrakta som en helhet, för att kunna studera den. Dessa ekosystem kan vara små eller stora och har olika beståndsdelar.

Genom att observera ekosystem kan vi se hur djur, växter och mikroorganismer berör och är beroende av varandra. Alla ekosystem behöver energi för att kunna fungera (exempelvis från solen) vilket gör att de gröna växterna spelar en ytterst viktig roll genom att omvandla energin – allt detta hänger ihop i näringskedjor.

Att studera dessa ekosystem är ett effektivt sätt att se hur våra levnadsförhållanden påverkar på olika nivåer. Det är denna vetenskap som gör ekosystemen så intressanta i miljödebatten, just eftersom miljöförstörningar och förändringar kan förstöra balansen i ett naturområde – vilket i sig leder till klimatskifte och ibland även utrotning av arter.

Ekologi är en ganska ”ny” vetenskap som är under snabb utveckling, och man ska inte blanda ihop forskning med termen ”ekologiskt”. Det man studerar i ekologi är nämligen samspelet mellan levande organismer och den miljö de lever i.

Denna vetenskap är kopplad till begreppet ”ekosystem” och man tittar exempelvis på hur miljökatastrofer eller introduktionen av en främmande art i ett ekosystem kan tänkas påverka området.

Ekologiskt är ett väldigt brett begrepp, men den grundar sig ofta i ”ekologisk produktion”. Ekologisk produktion strävar efter att nyttja naturresurser som energi, mark och vatten på ett miljövänligt, långsiktigt och hållbart sätt. Andra värderingar med hög ambition är djurens välfärd och människornas hälsa.

Vid ekologisk produktion får vi fram råvaror som vi kan använda till ekologisk mat, men även till ekologisk hudvård osv.

Ett vanligt missförstånd är att automatiskt kalla något vildvuxet och naturligt för ”ekologiskt”. Det är oftast så att de som söker sig till framtidsvisionerna om det hållbara förhållningssättet ofta har vissa grundvärderingar som kan beröra dessa nämna områden, men när vi pratar specifikt om ekologiskt så har det med producering att göra, dvs en odling eller ett sätt att framställa något på. Och då räknas inte råvaror som växer vilda hit.

Ekologiskt fotavtryck är ett uttryck som kommer från Världsnaturfonden WWF och syftar på den mängd resurser som en människa förbrukar, och vi kan alla därmed mäta av vårt ekologiska fotavtryck. Vi svenskar har ett genomsnittligt ekologiskt fotavtryck som ligger väldigt högt upp på listan över länder med störst fotavtryck per person (vilket inte är bra för vår hållbara utveckling).

Fotavtrycksberäkningarna tar fram hur stor yta som krävs för att framställa allt vi konsumerar inom mat, material och även förnybar energi, i kombination med vad som fordras för att absorbera avfallet som bildas.

Resultatet med fotavtrycket speglar sedan den area som skulle behövas för att försörja alla på jorden om de levde som just den människan.

Elixir är ett ”lyxigare” namn för något väldigt stärkande, oftast menar man en dryck men det behöver inte alltid vara så. Det kan exempelvis vara en sammansättning av ingredienser som anses ha en intensivt närande och energigivande effekt som livsmedel – men det skulle också kunna vara ett ansiktsserum vars ingredienser ger samma kraft till huden istället.

Traditionellt finns det livsmedel och specifika råvaror som kallats för förslagsvis ”livets elixir” i olika länder och kulturer. Det brukar inte vara så att ett val är så mycket bättre än det andra, utan att man bara generellt genom historien just haft tillgång till dessa styrkande medel som man valt att namnge med liknande smeknamn.

bokstaven-f

Fairtrade (rättvisemärkt) är en oberoende produktmärkning som strävar efter att förbättra arbetsvillkor och levnadsvillkor för odlare och anställda. De har kriterier för högre (dvs, rättvisa) löner och ett minimipris som en produkt får säljas för, så att alla i ledet kan få rätt lön för slutfört arbete.

Arbetet stannar inte automatiskt vid lönesättningen, heller. Med fairtrade så kämpar man även för rättvisa inom arbetet, för en god miljösyn och för att motverka sådant som inte bör få hände på en arbetsplats – till exempel diskriminering eller barnarbete.

Fiber är ett ganska sort och omfattande samlingsnamn, och man bör vara ganska specifik med inom vilket område man syftar på för att lyssnaren/läsaren ska kunna förstå exakt vad som menas. Exempelvis så kan man avse allt från naturfiber till konstfiber och mineraliska fiber. Men det allra vanligaste användningsområdet är antagligen att ordet ”fiber” använts som en förkortning till kostfiber.

Kostfiber är kolhydrater som inte (eller endast delvis) kan brytas ned av tarmens enzymer. Dessa fiber som finns i livsmedel ger mättnadskänsla och underlättar tarmverksamheten. Ibland stavas de kostfibrer (fibrer).

bokstaven-g

Glutenfri är en produkt när den inte innehåller ”gluten”. Det är oftast livsmedel som nämns i dessa sammanhang, men märkningen kan även förekomma vid beskrivning av en skönhetsprodukt.

Gluten är ett proteinartat material som finns i vete och besläktade sädesslag som råg och korn. Namnet kommer från latin och betyder ”lim” på grund av dess sammanhängande egenskap.

Varför vissa livsmedel märks som glutenfria är för att visa konsumenten med celiaki, som är glutenintolerant eller allmänt känslig för gluten att dessa alternativ är ok för de.

Populära ersättningar för glutenfria alternativ är exempelvis arrowrot, bovete, nötmjöl, ris, quinoa och hirs.

Genmanipulation (förkortat GMO) är en hett omdiskuterat ämne och kan faktiskt omfatta flera aspekter. Genteknik kan exempelvis vara att man tagit gener från en jordbakterie och fört över till växter för att växterna ska klara insektsangrepp, att man försöker ta fram grödor med bättre näringsinnehåll eller genetiskt modifierade djur som används i medicinsk forskning.

Kritiken mot GMO är ofta hård (oavsett sanningsenligheten bakom) och många andra som inte är direkt kritiska är än dock skeptiska. Att vi lever inom EU är i detta fall väldigt positivt då EU ställer hårda krav på märkning för att vi som konsumenter ska veta om en vara innehåller eller framställs av genmodifierade organismer.

De största genetiskt modifierade grödorna i världen är soja, majs, raps och bomull.

Greenwashing översätts till grönmålning eller gröntvättning på svenska och innebär att ett företag använder miljöargument i sin marknadsföring för att locka till sig konsumenter med ett växande miljöintresse, men samtidigt så bedriver de en miljöfarlig, alternativt mindre miljövänlig, verksamhet. Genom att framhäva någon specifik serie eller åtgärd de gjort målar företaget upp en bild med försköningar som inte visar de övriga förstöranden som företaget orsakar.

I Sverige har vi Jordens Vänner som delar ut det Svenska Greenwashpriset till företag, organisation eller person som lagt energi på att skapa en grön image utan att hålla vad de lovat när det kommer till miljöåtgårder.

bokstaven-hbokstaven-ibokstaven-jbokstaven-k

Hamam

HemmaSPA

Holistisk hälsa 

Hälsa är ett begrepp som har flera definitationer och holistisk hälsa är ett synsätt som omfattar dimensionerna av både fysisk hälsa, mental hälsa såväl som emotionell hälsa. Det är ett helhetsbegrepp som lär oss att förstå att allting hör ihop, och att både vad du stoppar in i kroppen samt vad du lägger utanpå huden spelar roll.

Hudtyp

Hållbart

Hårtyp

Hälsa 

Nästan alla individer söker och vill uppnå hälsa och välbefinnande. Många kanske bara tänker på den fysiska hälsan men definitionerna av ordet hälsa varierar faktiskt beroende på vem man frågar. Ett nytt uttryck som blivit populärt nu för tiden ärholistisk hälsa.INCI


J


K


Kallpressad 

Kallpressad är ett ord som beskriver extraktionsprocessen som används för att framställa den vegetabiliska oljan från nöten, fröet, blomman eller det som var dess specifika ursprung. Kallpressade oljor får genom denna metod behålla så många av de viktigaste positiva komponenterna som möjligt. Inga lösningsmedel används och renheten hos oljan bibehålles.

Kemikalier

Klimatsmart

Kombucha

Kliniskt testad

En test gjord enligt en bestämd process och att studien görs av en medicinskt kvalificerad yrkesverksam i enlighet med ett kliniskt protokoll eller i en klinisk miljö

Komedogen

Konserveringsmedel

Kretslopp

Kvinnokooperativ


 L


(Eko) Lifestyle: ekologisk lifesstil


M


Microplaster

Miljövänlig

Mineraler 

Mineraler eller mineralämnen är spårämnen som kroppen behöver. Vår kropp kropp av ett 20-tal olika grundämnen. Mineralerna ger näring till kroppen och behövs för att funktioner i kroppen ska kunna fungera optimalt. Mineraler får vi i oss genom kosten.

Minimalism


N


Nanopartiklar

Naturligt

Ordet naturligt är precis lika missbrukat inom marknadsföring som ordet ekologiskt. Ordet naturligt syftar på att råvaran har ett naturligt ursprung och inte är kemiskt tillverkat eller i liknande processer. Däremot finns det inget som reglerar användningen av detta uttryck vilket har gjort att det finns företag som använder ordet naturligt trots att deras produkter samtidigt innehåller starkt ifrågasatta kemikalier.

No poo

Näringsämne

Närproducerat


O


Oftamologiskt testad

Testad på människor under översyn av oftalmolog (ögonläkare)

 Oraffinerad vs raffinerad

Oraffinerad betyder i stort sätt samma sak som oprocessad. Oftast brukar man tala om detta uttryck i samband med råvaror som används till livsmedel eller till hudvård. När man låter råvaran vara just rå, raw, och inte behandlat den så ser man till att den behåller den största mängden av sina nyttiga näringsämnen.

Organisk

Organiskt är ett ord som ibland förväxlas med ekologiskt, men det betyder inte samma sak. Organiskt material är exempelvis material som inte fått någon yttre hjälp vid kultivering, medan ekologiskt betyder att kemiaklier och bekämpningsmedel inte använts vid odling.


P Q


Petroleum-baserad

pH-värde

Pigmentfläckar


 R


Raw food

Råkost som heter raw food på engelska är en kosthållning som innebär att äta rå, obehandlad och (ofta) ekologisk mat. Syftet är att uppnå en god hälsa och få ut så många näringsämnen från livsmedlena som möjligt genom att inte processera de. Råkost innehåller ofta mycket vegetabilisk mat så som färska frukter, bär, grönsaker och liknande livsmedel.

Rättvisemärkt

Rättviskemärkt kallas en produktmärkning av varor som förbättrar arbets- och levnadsvillkoren för odlare och anställda genom rättvis handel. Synonymer är fairtrade, rättvis handel och liknande begrepp. Märkningen innebär att produkten uppfyller de internationella fairtrade-kriterierna som i första hand handlar om arbetsvillkor. Många av dessa varor är även ekologiska.


S


Second hand

Serum

Sminksmart

SPF (solskyddsfaktor)

Superfood

Superfoods syftar till råvaror och livsmedel som har ett högt näringsinnehåll men samtidigt ett lågt energiinnehåll, man kan med andra ord få i sig en mängd välgörande näringsämnen i en liten mängd av livsmedlet.

Superherbs

Superherbs är ungefär som superfoods, fast istället för livsmedel så räknas här växter och örter som har ett högt näringsinnehåll men ger lite energi.

Syntetiskt


T

Toleranstestad

Studie gjord av vetenskapligt skolad person på aktuell målgrupp. Resultaten ska visa att produkten tolereras väl

Testad under medicinsk översyn

Testad av medicinsk personal, som läkare eller tandläkare


U V W X Y Z


Unisex

Unisex är ett uttryck som handlar om att något passar för både män och kvinnor, något som båda könen kan använda eller göra.

Vegan 

Vegan betyder att en person avstår från allt som kommer från djur så mycket som möjligt, framför allt vad gäller livsmedel. En vegan avstår från alla animaliska produkter, inklusive tillsatser av animaliskt ursprung.

Vegetariskt

Vegetariskt syftar på att endast vegetabiliska livsmedel och är en del av en näringslära. Det finns flera olika inriktningar som syftar på var gränsen går men vegetarianer brukar oftast inta några livsmedel som är kopplat till animaliskt ursprung, i motsats till veganer.

Vitaminer

Vitamin är ett organiskt ämne som i mindre mängd utgör ett livsnödvändigt näringsämne. Vitaminer tillförs via födan och kan vara antingen vattenlösliga eller fettlösliga. Brist på vitaminer kan leda till vissa negativa konsekvenser eller sjukdomstillstånd.

Välbefinnnade

Välbefinnande är ett uttryck som brukar användas i sammanhang när man pratar om välmående och hälsa, såväl den fysiska som den mentala hälsan. Välbefinnande betyder trivsel och komfort, att man mår bra i sig själv och att ens kropp mår bra.

Växtbaserad


Å Ä Ö


 Återvinning

Lyckats ta dig igenom hela ordlistan?

Grattis, you are now a genius! 😀

Kommentera och dela med dig av din feedback nedan, vad tycker du om upplägget av den ekologiska ordlistan?
Spana in våra rekommenderade inlägg för att fördjupa dig inom ämnena, och glöm inte att höra av dig till oss vid funderingar.

Facebook kommentarer

Lovisa Hjelm

Hej hopp!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

✆ KUNDTJÄNST

Kontakta oss

Användarvillkor

Köpvillkor

✍ SAMARBETEN

Annonsering

Erbjud dina produkter

För bloggare

♡ SKINBUSTERS I FOKUS

Om Skinbusters

Vårt Team

Våra Värderingar