Hår Detox – finns det?

Det här med detox är inget nytt, och förutom att utrensningen är en del av kroppens naturliga och nödvändiga funktioner så kan det definitivt finnas tillfällen då man behöver lägga extra energi på just denna funktion. Vanligtvis tänker man nog på kroppens inre utrensning, men hår detox – finns det ? ?

Klart att det finns! Att detoxa håret betyder att man satsar på att djuprengöra håret från fett, smuts, avgaser, kemikalier, produktrester och annat som satt sig på håret eller lagt sig runt som en hinna från den yttre miljön samt från hårvårdsprodukter och stylingprodukter.

Du kan göra en detoxbehandling på en dag eller en detoxkur på två dagar då man upprepar processen istället för att göra den så intensivt som under en dag. Din hår detox kommer att rengöra såväl håret som hårbotten.

Hur vet jag om mitt hår behöver en detox?

Underbara Elin Johansson menar i sitt inlägg om detox för håret att färgen inte blir lika fin av all denna skit som lägger sig som en hinna och påpekar att särskilt blonda hår ska verkligen göra denna kur en gång i månaden – men hon rekommenderar ändå regelbunden hår detox för alla hårfärger.

För dig som inte vet så är Elin en grymt duktig och uppskattad frisör, ni kan se hennes verk på www.instagram.com/styleelin, och något Elin framhäver är att lika mycket som återfuktning är viktigt för håret så är också rengöringen lika viktigt.

En hår detox kan vara ett ypperligt tillfälle för dig som länge funderat på att förbättra din hårvårdsrutin. Har du sedan tidigare använt produkter av sämre kvalité, eventuellt med silikoner, SLS och andra ämnen som du egentligen skulle vilja undvika men känner att allt blivit som en dålig cirkel du har svårt att ta dig ur? Då är detoxen perfekt för dig! Detoxa håret och börja om på nytt helt enkelt. From scratch.

hår detox

Hur gör man en hårdetox?

Det finns flera sätt att göra en hårdetox. Vi börjar med DIY gör-det-själv sättet. Dessa ingredienser kanske du har hemma redan, annars finns de att hitta i närmsta livsmedelsbutiken.

 • Bikarbonat
 • Äppelcidervinäger
 • Honung (helst svensk, annars från annat EU-land)

Tillvägagångssätt:
Blanda 1 msk bakpulver med en kopp vatten i en skål. Blanda 1 msk äppelcidervinäger med en kopp vatten i en annan skål. Ställ dig i duschen och blöt håret. Applicera bakpulver-blandningen genom håret och skölj med kallt vatten. Följ upp med äppelcidervinäger och skölj med kallt vatten. Detta rengör och återställer PH-balansen.
Honungen appliceras nu i en generös mängd för att ge glans och fukt till håret. Massera honungen genom håret, låt sitta i några minuter och skölj av. Honungen kan även blandas med en vegetabilisk olja för en smidigare applicering.

Om du inte vill krångla med flera råvaror kan du super enkelt göra en hårtvätt på ett detox te och låta verka i håret. Denna version kommer inte att vara lika utrensande men är helt ok om du kan låta den få verka ordentligt. Gärna genom att sitta med håret i ett bad av detta utrensande örtte.

Den andra metoden, förutom DIY, är att du köper produkter speciellt anpassade för en djuprengörande detox.  Dessa produkter inkluderar ett djuprengörande schampo, såsom ett detox-schampo, en hair bar (fast tvål) med utrensande egenskaper anpassad för håret och hårbotten eller en djupt rengörande lera såsom rasullera.

Måste naturligt hår vara oglamoröst?

Nej, men det är en vanlig missuppfattning. När du detoxar håret bör du ju undvika alla dina vanliga hårvårds- och stylingprodukter – framförallt om de inte är naturliga och ekologiska eller av dålig kvalité för håret. Men det betyder inte att du ska lämna ditt hår som ett skatbo.

Efter din effektiva rengöring och schamponering av håret så passa på att använda en djup inpackning som du gjort själv eller köpt.
En hårolja går också bra då oljor inte bara vårdar håret utan även skyddar och stärker.
Om du tycker att håret fått en konstig doft efter detoxen kan du blanda eteriska oljor med en basolja och använda som oljeinpackning eller mixa eteriska oljor direkt i äppelcidervinäger när du ska göra din DIY-skölj.
Använd din favorit bland eteriska oljor som du tycker doftar gott eller varför inte en kombination av flera stycken!
Borsta igenom håret med en bred-tandad kam för att fördela råvarorna jämnt.

Hairfood – fokusera på det inre

Den inre hälsan är minst lika viktig för ditt hår som den yttre skönhetsdelen. Att din kropp mår bra, tillräckligt med näringsämnen, energi och i balans kommer att visa ett resultat genom ett stärkt och reparerat hår – tro mig!

Den bästa kosten är varierande, full med näring och där du undviker det raffinerade och onyttiga. Regelbunden detox även här gör ju också sitt för håret och kroppen. Detox för din holistiska hälsa och detox för håret kan utan tvekan kombineras för ett bra resultat.

För dig som söker det lilla extra av hairfood – dvs livsmedel som hjälper håret att läka och ger styrka – är dessa några alternativ att tänka på:

 • B-vitaminer är ett bra tillskott för ditt hår. B-vitaminer produceras i tarmen och kan hittas i animaliska livsmedel samt gröna bladgrönsaker. B-vitaminer hjälper till att förnya hårfolliklar och hårrötter. Resultatet är ett tjockare, friskare och fylligare hår.
 • Mineralerna zink, selen och kisel är en allmänt kända för att förknippas med hästsvansar. Varför? Jo för att dessa mineraler är välkänd för att stärka håret och bidra till ett normalt hår samt att en brist på någon av dessa kan påverka hårets kvalitet negativt.
 • Kokosolja är inte bara bra för yttre skönhet, utan även för din inre hälsa. Kokosolja återfuktar inifrån, hjälper till med matsmältningen och stärker immunförsvaret. Försök att inta två matskedar per dag för hårets hälsa.
 • De tre näringsämnen kollagen, keratin och elastin kan också bidra till att förbättra ditt hår inifrån och ut.

Förutom dessa förslag finns det kompletta lösningar ute på marknaden med blandningar speciellt framtagna för att vara anpassade för håret, dess naturliga skönhet och styrka. Välj den variant som passar ditt individuella behov bäst.

Facebook kommentarer

Lovisa Hjelm

Hej hopp!

2 Comments
 1. Är det verkligen bakpulver ni menar här? Jag har hört/läst om sodiumbikarbonat men aldrig om bakpulver så ursäkta min skepticism på förhand … 🙂

  1. Du har så rätt Ida, det jag syftade på var såklart bikarbonat.
   Tack för att du uppmärksammade detta inget att be om ursäkt för : )

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>