Istället för Kaffe – Superfood Latte!

Denna vecka är allt om hur vi kan bli mer hälsosamma, levande och energigivande – och vilket bättre sätt än att finna lösningar på hur du kan hitta ritualer med superfood! En vanlig rutin som många älskar är deras dagliga kaffe, och kaffe är i sig inte ohälsosamt så länge man söker ekologiskt och rättvisemärkt kaffe. Men istället för att söka efter den där koffein-hiten varje dag ska vi dela med oss av några recept på superfood latte som du kan dricka istället för kaffe.

Själva upplevelsen av kaffe är oftast mer än bara smaken. Njuter du också av värmen mellan händerna när du håller koppen, den rika doften och känslan av pigghet som den för med sig? Därför har vi satsat på latte och varma drycker för superfood denna gång, så att vi på ett alternativt sätt kan bli nöjda med samma känslor som den där morgon latten medför.

Superfood drycker är väldigt mångsidiga. Dessa recept är bara förslag och du kan experimentera med olika superfoods, kryddor, mjölk och sötning tills du hittar vad du gillar bäst. När du märker hur energigivande och läckra de är kommer du definitivt att kunna byta ut en kopp eller två i veckan.

Maca Latte

Maca är en superfood som passar alldeles perfekt i form av en sorts varm choklad. Denna superfood verkar lugnande och uppiggande på samma gång då den har en hormonell inverkan på kroppen och inte endast stimulerande. Detta är perfekt för dig som visst får mer energi av kaffe, men samtidigt kan känna dig stressad och överstimulerad som biverkning. Dessa biverkningar kommer inte med maca.

Du behöver:

 • 2 msk rå kakao
 • 2 msk ekologiskt Maca pulver
 • 1 msk kokossocker
 • 1 nypa kanel
 • 1 nypa cayennepeppar
 • 1 ½ kopp valfri mjölk

Värm och vispa ihop ingredienserna tills de tillsammans blir en värmande, näringsrik och choklad-liknande dryck.

Lucuma Latte

Om du letar efter något sött och krämigt är lucuma din idealiska superfood. Lucuma innehåller naturlig sötma och är ett rikt pulver som gör att du inte behöver ha socker i din latte. Samtidigt är lucuma kraftfull, antiinflammatorisk och bra för bland annat huden.

Du behöver:

 • 1,5 dl valfri mjölk
 • 3 msk lucuma pulver
 • En stänk av kanel pulver
 • Tillval av naturligt sötningsmedel (om du gillar mycket söta drycker)

Låt lucuma pulvret långsamt blandas med mjölken i en kastrull tills de blandas. Värm till önskad temperatur och avsluta med lite kanel pulver för den där kryddiga smaken. Du kan använda en visp för att blanda ingredienserna och ge lite skummande effekt.

Matcha Latte

Matcha latte ger dig det bästa av två världar. Matcha är hela blad som körs till ett pulver, på detta sätt multipiceras nivåerna av fiber, antioxidanter, vitaminer och mineraler. Det sägs att matcha latte ger en energikick som är långt över det kaffe normalt ger. Kanske något du ska satsa på de dagar du känner behovet av en boost?

Du behöver:

 • 1 1/2 dl valfri mjölk
 • 1 tsk pulveriserad matcha
 • 1 tsk stevia eller kokossocker

Värm alla ingredienser i en liten värmetålig kruka (eller kastrull) tills blandningen är varm men inte kokande, och vispa försiktigt ihop. Skumma upp lite på slutet.

Guarana Latte

Guarana är en superfood som liknar kaffe till stor del. Smaken blir ganska snarlik och effekten lika så. Frukten som man utvinner pulvret ifrån är ungefär lika stor som en kaffeböna och innehåller en hög koncentration av koffein som tas upp långsammare av kroppen vilket ger en jämnare energi dagen igenom än med kaffe.

Du behöver:

 • 1 tsk guarana pulver
 • 1 halv kopp valfri mjölk
 • 1 halv kopp varmt vatten
 • 1 tsk valfri sirap

Häll det varma vattnet över guarana pulver och vispa ihop. Tillsätt mjölken och därefter sirapen. Rör om noga.

Yerba Mate

Med yerba mate kan man göra en uppiggande dryck som faktiskt också innehåller koffein. Yerba mate framställs ur bladen av järneken som innehåller koffein. Man gör det först som ett slags te, och blandar därefter i mjölk för en enkel variant av latte (eller kanske te med mjölk? hehe).

Du behöver:

 • 1 tesked yerba mate
 • Valfri mängd mjölk
 • Honung eller annat sötningsmedel

Andra förslag

Om latte inte alltid faller dig i smaken så kan du testa dessa förslag för hälsosamma, varma trycker.

 • Varm choklad. Det är lite svårt att inte älska varm choklad och så länge du inte laddar den full med socker eller oboy så kan den sprudla av näringsmässiga fördelar. Rå kakao är en fantastisk källa till viktiga mineraler som magnesium, zink och innehåller även antioxidanter. Rå kakao innehåller också teobromin som är en naturligt förekommande substans som stimulerar det centrala nervsystemet att vidga blodkärl, reparera muskler och ge kroppen ökad med energi.
 • Örtte. Det finns många olika varianter av örtte och så länge du använder blandningar som har energigivande och positiva egenskaper så är dessa teer en bra substitut för kaffe. Kör du på grönt te kan du bli glad över att det sägs att det gröna teet hjälper till att bränna fett, förbättra hjärnans funktion och är full med antioxidanter.
 • Arabiskt kaffe. En av världens viktigaste kaffearter är så kallat arabiskt kaffe. Arabiskt kaffe är ganska svårodlat men finns över hela världen, och det faktum att skörden är mindre tillsammans med dess smakegenskaper gör att priset blir högre. Vi kanske inte är så vana vid det gulaktiga arabiska kaffet men vi rekommenderar verkligen att ge det en chans! Arabiskt kaffe görs genom att koka en matsked arabiskt kaffe pulver i 20 minuter med mycket vatten och därefter tillsätta kardemumma och saffran. Drick kaffet tillsammans med några söta dadlar. Mums!
 • Smoothies. Om du inte behöver en värmande dryck så rekommenderar vi definitivt att testa dessa superfoods i blandningar som smoothie, juice och andra svala drycker. Blandningarna blir super goda och lika energigivande för det.
 • Kokosolja. Glöm inte att tillsätta en tesked kokosolja/kokosfett i ditt kaffe eller din kopp med te om du tycker att smaken är god. Det finns många hälsofördelar med kokosoljan och den kan dessutom få dig att känna dig mer mätt och nöjd efter din kopp.
superfood-latte
maca-latte

Facebook kommentarer

Lovisa Hjelm

Hej hopp!

3 Comments
 1. Så många bra tips på uppiggande drycker. Matcha och maca är några av mina favoriter när det kommer till uppiggande superfoods.

  1. Åh vad roligt, tack så mycket! Samma här, känner mig nästan beroende av maca faktiskt haha fast det är ju inte någon beroendeframkallande substans så jag är medveten om att så inte är fallet. Men den är så underbar så jag vill sällan gå utan mina maca-smoothies / maca-latte 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>