Låt mig få presentera Tea Tree Olja

Tea tree olja, även känd som melaleuca olja, är en eterisk olja som utvinns av bladen från växten melaleuca alternifolia. Denna växt hör hemma i Australien och hittas ingen annan stans. Tea tree olja har en lång historia av användning, främst för att uppnå fördelar med dess antiseptiska egenskaper för diverse hudåkommor. Många hälsopåståenden har gjorts som handlar om hur oljan främjar huden.

Tea tree olja ska inte förväxlas med tefröolja, som även kallas för kameliaolja. Tea tree oljan är nämligen en eterisk olja medan tefröolja är en vanlig vegetabilisk olja, och förutom att tea tree olja är mycket koncentrerad så är deras egenskaper även ganska olika varandra.

Användningsområden

Tea tree olja efterfrågas oftast för att man vill få bukt med något hudbesvär. Många tycker nämligen att man kan använda oljan vid en rad användningsområden för huden. Exempelvis vid solbränna sägs oljan hjälpa till att lugna och läka huden, den lindrar klåda från utslag (så som vid insektsbett) och ska vara alldeles utmärkt mot akne. Oljan kan vara bra mot nagelsvamp och vårtor. Arbetar antiseptiskt på små skärsår och är en grym ingrediens i hemmagjord deodorant. Droppa några få droppar i ditt schampo mot mjäll och kliande hårbotten.

Oljan är en mångsysslare

Förutom att verka positivt för huden och hårbotten så är tea tree eterisk olja verkligen en multifunktionell produkt. Med sina antiseptiska och antibiotiska egenskaper hjälper den huden mot många typer av inflammationer och infektioner. Så hur kan du använda oljan på andra sätt än för hudvård?

Jo, oljan från tea tree kan användas som doftsättare i hemmet (vilket även sägs vara bra för lungorna), eller som allrengöring! Fyll en sprayflaska med 1 tesked tea tree olja och resten med vatten. Använd som rengöringsmedel och fräschheten är ett faktum!

Bota din dåliga andedräkt naturligt genom att tillsätta tea tree olja i ditt munvatten, eller göra en egen naturlig tandkräm med denna som en av ingredienserna.

Tillsätt några droppar i din tvättmaskin eller i ditt naturliga sköljmedel för dina kläder och för att undvika mögel och andra bakterier. Om du vill rensa mögel på andra plagg eller platser blandar du enkelt ut denna eteriska olja med äppelcidervinäger och skrubbar bort. Vädra därefter platsen eller placera plagget ute i solen för att torka.

Hur ska tea tree olja användas?

Tea tree olja ska endast användas för utvärtes bruk och ska därför absolut inte sväljas. Det kan finnas många förekommande biverkningar om man råkar svälja oljan. Dessutom är denna eteriska olja koncentrerad och stark vilket bör undvikas av personer med känslig hud, och dessutom ska man aldrig använda oljan direkt på huden utan att blanda ut den först med några droppar i en vegetabilisk olja – därefter applicerar man blandningen på huden.

Var alltid försiktig med eteriska oljor och kontrollera att du inte är känslig genom att göra ett test 48 timmar innan användning. Det är nämligen inte ovanligt att man exempelvis kan ha en allergi mot tea tree olja. 

Vilket är ditt favorit sätt att använda tea tree eterisk olja på?

Relaterade produkter

Tea tree olja
Tea tree olja

Facebook kommentarer

Lovisa Hjelm

Hej hopp!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>