• Glöm inte att besöka vår webbutik

Naturlig och ekologisk parfym

Idag tar vi upp det väsentliga ämnet om naturlig och ekologisk parfym. Om man studerar bakgrunden till artificiella dofter så förstår man ganska snabbt varför de bör sparkas ut helt från skönhetsprodukter! Inte bara är de dåliga för miljön utan de är även mycket ifrågasatta ämnen som kan vara irriterande eller till och med skadliga för din hälsa. Konventiella dofter kan exempelvis innehåller konserveringsmedel som verkar hormonstörande. Men vad ska man då använda istället?

Varför ekologisk parfym?

En parfym, cologne eller bodyspray kan vara din signatur, en pick-me-up eller den sista touchen till ett speciellt tillfälle. Det finns dock en mörkare sida av parfymer – nämligen de kemikalier som tillsammans skapar doften. Dessa ifrågasatta ämnen kan ge en hel del skador på huden och även orsaka ohälsa både för dig och för dina miljömedvetna principer. Lyckligtvis finns det bättre alternativ.

Det enklaste sättet att avgöra vilka parfymer som är bra och vilka som inte är det är att läsa på ingrediensförteckningen. Majoriteten av kemikalierna i de flesta kommersiella dofter är syntetiska föreningar som härrör från petroleum och naturgas. En del tar till och med sin doft från kemikalier som ftalater i kombination med växtinspirerade ingredienser för att försvara sina produkter och kalla de exempelvis ”naturliga”. Problemet uppstår när doftämnen och ingredienser tillåts att undanhållas för att de är under en viss procent. Det ger fuskare friheten att ladda dofter med substanser som kan vara både potentiellt hormonstörande eller som inte bedömts som säkra. Några av de mest omtalade och ifrågasatta ingredienserna i dofter är:  

  • Parabener: används som konserveringsmedel i många dofter och är högt ifrågasatta då de kan de störa produktionen och frisättningen av hormoner.
  • Ftalater: ett mycket vanligt konserveringsmedel som brukar vara starkt koncentrerad i de flesta kommersiella parfymer. Anses vara ett möjligt cancerframkallande ämne som kan hälsoeffekter med bland annat skador på lever/njurar, minskad spermieantal och tidig bröstutveckling hos flickor och pojkar.
  • Syntetiska doftämnen: flera olika typer av syntetiska doftämnen och mysker kan störa hormoner och man har hittat spår i fettvävnad, bröstmjölk, kroppsfett, navelsträngsblod, vattenprover, avloppsvatten och slam.

Varför är det viktigt att bry sig?

Visste du att en stor del av det du sätter utanpå huden också absorberas av blodet? Huden är  kroppens största organ och har många viktiga funktioner. Genom att vi delvis kommer i direkt kontakt med parfymen via huden och delvis exponeras för ämnena via luften så kan de i värsta fall eventuellt utlösa allergiska reaktioner, migrän, astma attacker, illamående och eksem. Det finns rekommendationer för bland annat gravida samt övriga känsliga personer att avstå från att bära konstgjorda dofter.

I en äkta naturlig och ekologisk parfym finner du blommor, örter, frukter och växtbaserade ingredienser som odlats utan skadliga kemikalier och besprutningsmedel. Dessa extrakt och eteriska oljor utgör basen i doften och kan även påverka ditt humör på olika sätt så som med avslappnande egenskaper eller tvärtom, genom att få dig att fokusera och vakna till. Inte behöver du heller tro att parfymen blir tråkig! Naturliga dofter kommer i flera varianter, från enkeltonade blommor till komplexa blandningar av harts och kryddor.

Varför använder inte alla naturliga dofter?

Varför ens använda syntetiska dofter kanske du undrar nu! Många artificiella parfymer kan faktiskt utgöra naturliga eteriska oljor och extrakt till en liten del, men naturligt är dyrt och därför sällsynt. Den efterfrågade ekologiska doften kanske inte bara är svår att få tag på, utan även dyr att importera för tillverkaren eftersom de både skördas ansvarsfullt och dessutom fraktas från andra platser i världen. Det är med andra ord mycket mer kostnadseffektivt att försöka replikera naturen i ett labb. 

Doftämnen från det syntetiska biblioteket har också ett enormt utval medan de naturliga dofterna är betydligt mer begränsade och svåra att urvinna. Något annat som tillverkare kan se som en fördel är att syntetiskt har en längre hållbarhet på grund av de kemiska konserveringsmedel som tillsätts. 

Urvalet beror ju även delvis på vad vi konsumenter efterfrågar. Ju mer utbildade konsumenterna blir och när de söker efter bättre alternativ, desto mer kommer tillverkarna att behöva ändra produkterna för att matcha vad som efterfrågas.

Vi tror starkt på att naturliga och ekologiska dofter är det enda positiva alternativet när det gäller personlig cologne, doftljus och aromer för att fräscha upp hemmet. De naturliga aromerna är inte bara bättre för oss, utan även mer miljövänliga än de syntetiska motsvarigheterna vars kemikalier kan orsaka miljöproblem. Sök efter gåvorna i dess naturliga och renaste form, oavsett vilken doft du tycker om så kommer du inte att bli besviken!

Facebook kommentarer

Lovisa Hjelm

Hej hopp!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

✆ KUNDTJÄNST

Kontakta oss

Användarvillkor

Köpvillkor

✍ SAMARBETEN

Annonsering

Erbjud dina produkter

För bloggare

♡ SKINBUSTERS I FOKUS

Om Skinbusters

Vårt Team

Våra Värderingar