• Glöm inte att besöka vår webbutik

Olika sorters Sheasmör

Låt mig få presentera Sheasmör! Shea, som egentligen uttalas shee, är en känd ingrediens i hudvårdsprodukter (och även hårvårdsprodukter). Den har särskilt näringsgivande och lugnande egenskaper i sin naturliga och rena form.

Men visste du att det finns fler än en sort av sheasmör? De två olika varianterna kallas Västafrikanskt sheasmör och Nilotica sheasmör. Vad är skillnaden? Jo det ska vi få lära oss mer om nu!

Vad är Sheasmör?

Sheasmör kommer från sheanötsträdet som växer vilt på savannerna i västra och centrala delarna av Afrika (i ungefär 19 olika länder) och från dess nötter – som kommer efter  ca 18-25 år – utvinns detta hudsmör. Processen för att få fram smöret kan skilja sig väldigt mycket åt och det är viktigt att man väljer ett sheasmör som framställts under sanitära förhållanden och gärna att sheasmöret är oraffinerat samt ekologiskt för att ha maximalt med vårdande egenskaper och behållt så många näringsämnen som möjligt till under och efter processen.

Sheanötsträdet kallas för “livets träd” eftersom det ger ett livsuppehälle för befolkningen på flera olika sätt. Man kan använda både nötter, rötter och bark till exempelvis livsmedel, medicin, tvål, till handel och för andra ändamål. Det har varit förbjudet att skära eller skada sheanötsträd på grund av betydelsen trädet har för folket och landet.

Fantastiskt populärt kroppssmör

Idag använder vi sheasmör till hudvård och hårvård. Burkar av shea har hittats i karavaner påväg till den egyptiska drottningen Cleopatra, och det sägs även att kroppssmöret användes av både Nefertiti och drottningen av Saba.

Rent och oraffinerat sheasmör kan vara svårt att arbeta med, både att huden inte fort absorberar kroppssmöret eller när du använder det till hårvård. Därför är det bra att lära sig hur man vispar shea, vilket gör det mycket lättare att använda produkten.

oraffinerat sheasmör

Västafrikanskt Sheasmör

Det västafrikanska sheasmöret är skyddande och mycket mjukgörande tack vare sin tjocka konsistens som nästan är lite svår och kämpig att sprida ut över huden men samtidigt lägger sig som ett riktigt täcke av försvar och ger massvis med näring till huden. Bland de första grupperna som fick upp ögonen för afrikas underbara smör var många med riktigt torr hud som sökte naturlig vård mot sina besvär och obehag. Den lättnad och frihet som har beskrivits för de med torr hud, efter att ha funnit det västafrikanska sheasmöret, är verkligen ofattbar.

Denna variant har ett högt antal av vitaminer samt en nötaktig doft.

Nilotica Sheasmör (Östafrikanskt)

Varianten nilotica kallas även för östafrikanskt sheasmör och är en betydligt mer sällsynt och ovanlig sort på grund av den låga produktionen samt den ändå höga efterfrågan som finns. Denna sort anses därför vara lite mer exklusiv och brukar generellt vara något dyrare.

Nilotica är mjukare, krämigare och lättare att applicera samt hantera. Den har mer lugnande egenskaper vilket ger en sammetslen känsla. Dessutom är doften mer diskret.

Vilken sort är bäst?

Många brukar mena att Nilotica sheasmör är överlägset andra varianter, men detta gäller bara (enligt oss) på vissa sätt och inte alls på andra sätt. De två olika sorterna liksom kompletterar varandra för att tillsammans skapa den optimala balansen för en skyddande och mjukgörande hudkräm. Nilotica sheasmör innehåller mer fettsyra och är på det sättet mindre ”vaxig” i konsistensen. Samtidigt så verkar nilotica inte riktigt lika helande och skyddande som västafrikanskt sheasmör. Å ena sidan är västafrikanskt sheasmör tjockare och mer skyddande, å andra sidan är nilotica en mildare variant som dessutom är mycket bättre att använda till huden i ansiktet. Dessutom tror vi att det faktum att nilotica sheasmör är lättare och smidigare att smörja in på huden kan bidra till att konsumenten använder produkten oftare vilket självklart är positivt för kroppen, att återfuktas mer regelbundet än när en person kanske drar sig för att återfukta huden då man tycker att processen i sig kan vara något ansträngande.

Genom att blanda västafrikanskt och nilotica tillsammans får du den bästa möjliga effekten, både vad gäller egenskaper, näringsämnen och konsistens.

Har du testat västafrikanskt eller östafrikanskt sheasmör, och vilken är din favorit?

Relaterade produkter
Västafrikanska sheasmör
Västafrikanska sheasmör
Ekologiskt Sheasmör
Nilotica Sheasmör
Läs mer
Varför du behöver: Sheasmör
Varför du behöver: Sheasmör
Sheasmör vs Kokosolja
Sheasmör vs Kokosolja

Facebook kommentarer

Lovisa Hjelm

Hej hopp!

5 Comments
  1. Tack själv. Härligt 🙂 Hoppas att du blir nöjd med ditt val! Första gången jag testade Nilotica sheasmör för ungefär ett år sedan trodde jag inte ens att det var sheasmör på grund av skillnaden på doft och konsistens hehe ^^

 1. Vilken bra information! Hade ingen aning om att det fanns olika sorter.
  Har själv testat ett par olika sheasmör, ett kallpressat och ekologiskt från Macurth och ett ekologiskt, fairtrade och kallpressat från Akamuti.
  Båda luktade likadant, inte speciellt gott enligt mig (för länge sen testade jag även ett som inte var kallpressat och inte hade någon doft, det enda som var bra med det var att man slapp lukten)
  Testar jag sheasmör igen ska jag definitivt testa Nilotica 🙂

  1. Tack Estelle för din kommentar och vad roligt att inlägget uppskattas!
   Jag håller med om att ett kallpressat sheasmör av den vanligare sorten inte direkt doftar som blommor tyvärr.. så då rekommenderar jag verkligen att du testar nilotica 🙂 du kommer nog bli nöjd!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

✆ KUNDTJÄNST

Kontakta oss

Användarvillkor

Köpvillkor

✍ SAMARBETEN

Annonsering

Erbjud dina produkter

För bloggare

♡ SKINBUSTERS I FOKUS

Om Skinbusters

Vårt Team

Våra Värderingar