• Glöm inte att besöka vår webbutik

Urinvägsinfektion: populära sätt att behandla

Från besvär till lättnad

Urinvägsinfektion är en riktig pina, men det finns hjälp.
Vi tar upp alla myter, huskurer och behandlingar du kan tänka dig. Vad är det egentligen som fungerar?
Ställ ditt glas med tranbärsjuice åt sidan och så sätter vi igång 😉

Artikeln innehåller:
 • Blåskatarr & njurbäckeninflammation
 • Urinvägsinfektion Barn
 • Symtom kan variera
 • Huskur vs Behandling
 • Med facit i hand..
urinvägsinfektion-huskur
urinvägsinfektion-behandling

Visste du att …

Det är ganska oklart och finns hittills ingen tydlig forskning på hur bakterierna påverkas av kyla …

… därför kan man inte riktigt säga något teoretiskt om huruvida man kan få urinvägsinfektion av att bli nerkyld i underlivet, eller om att byta till torra kläder direkt efter ett bad – förutom för spekulationer 🙂

Blåskatarr & Njurbäckeninflammation

njurbäckeninflammation

Urinvägsinfektion beror på att bakterier kommer in i urinvägarna och tar sig upp till urinblåsan. Vad det alltid beror på vet man inte exakt i dagsläget men ibland tar sig skadliga exempelvis bakterier från tarmen eller slidan upp till urinblåsan. Experter misstänker även genetiska faktorer.

Besväret är betydligt vanligare hos kvinnor p.g.a placeringen av urinrörsmynningen – men även män drabbas (framförallt män över 60 år).

När denna infektion sitter i urinröret och urinblåsan går den under benämningen blåskatarr eller cystit. Det finns även en allvarligare form där infektionen sitter i njurarna och njurbäckenet. Då heter det istället njurbäckeninflammation eller pyelonefrit.

Många som får urinvägsinfektion drabbas av upprepade infektioner, kanske till och med flera stycken under ett och samma år. Detta kan självklart vara väldigt jobbigt för individen, men det är också bra att veta att kroppen inte tar någon skada.

Urinvägsinfektion hos Barn

urinvägsinfektion-barn

Urinvägsinfektion och blåskatarr hos barn är enligt Vårdguiden relativt vanlig (UVI ska vara en av de vanligaste bakteriella infektionerna hos barn) och dess könsfördelning ska vara relativt jämn fram tills flickornas statistik drar iväg efter ca 12 månader.

Symtomerna kan dock vara krånligare att tyda vilket gör situationen svårare att ha kunskap om mer exakt. Dessa inkluderar att barnet har ont när hen kissar och måste kissa ofta, urinet kan lukta illa och även ha en liten mängd blod i sig.

Det kan också vara så att barnet får feber och är allmänt gnällig, framförallt om det är spädbarn som vi har att göra med. Och med febern följer inte sällan en sämre aptit. Men utöver det så kan allmänpåverkan variera stort och inte sällan är allmäntillståndet förhållandevis gott.

Misstänker man blåskatarr och barnet är under två år bör man direkt kontakta vårdcentral/akutmottagning. Ha även lite extra koll på ifall större barn beskriver ont i magen eller ryggen.

Symtom kan variera

Att försöka självdiagnostisera en urinvägsinfektion är ofta svårt då symtomer kan variera och i vissa fall vara mycket lindriga. Om du inte upplever några större besvär (men ändå misstänker blåskatarr) kan man avvakta för att se om det läker av sig själv (det tar omkring en vecka).

Symtom vid blåskatarr tenderar till att vara åt det ”lättare” hållet, och väldigt individuellt. De skulle dock kunna inkludera:

 • Det svider när du kissar
 • Blod i urinet
 • Dov värk/tyngdhetskänsla eller smärta i nedre delen av magen
 • Du behöver kissa ofta

Självtest på urinvägsinfektion kan man nu komma åt ganska enkelt, och de är inte så dyra heller. Men ta en funderar på om det kanske är något att egentligen hoppa över? Testet kan nämligen visa ett missvisande resultat av främst 2 anledningar:

 • Testet kan inte visar som positivt, trots att du har blåskatarr. Detta på grund av att en del går och kissar för ”ofta” för att bakterierna ska hinnas samlas upp till den mängd att testet kan snappa upp det.
 • Vi har alla bakterier i blåsan som är goda bakterier. Ifall testet då visar positivt p.g.a dessa bra bakterier ska man absolut inte ges behandling eftersom onödiga antibiotikabehandlingar påverkar alla bakterier, även de goda.

Självklart kan självtesten också passa super bra för vissa individer (kanske om du har ständiga problem med upprepade infektioner?)
Ta i alla fall framförallt inte ett självtest om du inte har några symtom.

Symtom vid njurbäckeninflammation tenderar till att vara värre än vid blåskatarr, och fortfarande väldigt individuellt. Dessa kan inkludera:

 • Feber
 • Illamående
 • Smärta/dov värk i ländryggen och i sidan av magen
 • Svider när du kissar
 • Du måste kissa ofta

Om du tidigare upplevt blåskatarr men denna gång upplever värre symtomer än innan så borde du kontrollera ifall det är så att urinvägsinfektionen har spritt sig upp mot njurarna.

Om du är gravid ökar risken att drabbas av urinvägsinfektion bland annat på grund av att livmodern trycker på urinvägarna – men också på  grund av hormonförändringar. Det kan även vara så att om du vanligtvis har problem med återkommande blåskatarrer, kan även denna förekommelse öka när du är gravid.

Urinvägsinfektion hos gravida har en ökad risk för komplikationer och det vanligaste symtomet på infektion är sammandragningar och buksmärta. Det kan även vara så att man får illaluktande och missfärgade flytningar. På grund av den ökade risken hos en gravid görs ofta en urinodling.

När man är gravid är man kanske lite extra mån om att undvika för många antibiotikakurer, men rådfråga alltid din läkare eftersom en infektion som inte läker ut själv eller behandlas snabbt kan leda till ökade risker för både för den gravida och för barnet. Det är bland annat så att om man inte behandlar en urinvägsinfektion kan det utlösa värkar – och i värsta fall göra så att förlossningen sätter igång för tidigt. Och om bakterierna sprider sig till en njurbäckeninflammation kan detta leda till blodförgiftning som drabbar både barn och mamma.

Man kan dock lugna sig som gravid med kunskapen att så länge man inte fått några komplikationer och ska genomgå en behandling så är barnet skyddat från infektioner av moderkakan och fosterhinnorna.

Varför handla hälsokost hos oss?
 • Fria returer
 • Snabb leverans
 • Nöjd-kund-garanti
 • Prisgaranti
 • Auktoriserad återförsäljare
 • Säkra betalningar

Urinvägsinfektion: Huskur vs Behandling

Nu har vi kommit hit, då det äntligen blivit dags att diskutera: huskur vs behandling – vilka är myter och vilket är det mest passande valet för dig?

Någon grundtanke att ha med sig? Å ena sidan är huskurer äldre behandlingsmetoder som inte ordinerats av läkare (det betyder dock inte att de inte kan fungera!), å andra sidan är det inte hållbart med den takt av användning (framförallt i form av giftigt avfall) som fanns i det ”old school medical system”. Det systemet vi, tack och lov, börjar komma ifrån stegvis nu i och med utveckling och forskning.

Så: välj efter behov. Och de viktigaste egenskaperna att leta efter (vad gäller behandling av infektion) är: antimikrobiella, vätskedrivande och antiinflammatoriska egenskaper.

blåskatarr-huskur

1) Vatten

Att regelbundet dricka tillräckligt med vatten är kanske det lättaste vardagssättet att i viss mån förebygga urinvägsinfektion. Man måste då kissa oftare vilket gör det svårt för bakterier att klättra upp hela vägen till urinblåsan innan de skölj ut.

Har du svårt att få i dig så pass mycket vatten så testa att variera med varianter av ”infused water”, citronvatten, gurkvatten etc.

2) Tranbärsjuice

Tranbärsjuice är väl den klassiska huskuren mot urinvägsinfektion.

Juicen och extraktet har inte visat sig behandla en redan pågående urinvägsinfektion, men däremot har forskare provat att förhindra nya infektioner hos kvinnor som redan upplevt upprepade blåskatarrer.

Det är bra att ha i åtanke att det krävs ganska höga doser, så drick några stora glas osötad tranbärssaft om dagen tills urinvägsinfektionen försvinner. Även blåbär och granatäpple har liknande funktion. Man måste dock testa sig fram då vissa kan få magont av regelbunden konsumering av den sura juicen.

3) C-vitamin

Exta C-vitamin är inte bara boostande för immunförsvaret utan har även en surgörande effekt. Ifall blir urinen blir sur så växer bakterier sämre.

4) Östrogen

Kvinnor i klimateriet får ofta skörare slemhinnor, och det har då inom forskning diskuterats att överväga behandling med lokalt östrogen (exempelvis i krämform). En sådan sorts behandling gör cellerna i slemhinnorna mindre sköra och mer motståndskraftiga.

5) D-vitamin

Annelie Brauner är professor i klinisk bakteriologi på Karolinska institutet och säger till Expressen att:

– ”Man har studerat vitamin D och sett att det kan öka mängden kroppseget antibiotikum och göra det lättare för kroppen att bekämpa infektioner.”

6) Antibiotika

Urinvägsinfektioner behandlas ofta med antibiotika.

7) Eteriska oljor

Vissa eteriska (essentiella) oljor rekommenderas att använda till massage över ömma områden, vid aromaterapi och som doftoljor vid tider av infektion. Dessa är:

 • Bergamottolja: en antiseptisk typ av olja som behandlar den infektiösa komponenten av tillståndet. Kan tänkas lugna inflammation när den används i bad och hjälpa till att stoppa vaginal klåda som uppstår med antibiotikaanvändning.
 • Eukalyptusolja: bidrar främst med uppfriskande egenskaper för de som upplever illamående som symtom, eller skön att använda som massageolja tillsammans med en vegetabilisk olja.
 • Lavendelolja: mycket lugnande eterisk olja. Den är också en antibakteriell och passar bäst som doftolja och till massage.
 • Sandalträ olja: kraftfull olja som påstås vara en bra naturmedicin mot urinvägsinfektioner. Använd i ett bad eller med en kompress. Några av dessa essentiella oljedroppar kan droppas i ingefärsteet.
 • Tea tree olja: Denna eteriska oljan är typ som konungen av eteriska oljor! Med svampdödande, bakteriedödande och antivirala egenskaper så ger den särskilt effektivt skydd mot alla typer av infektioner, inklusive urinvägsinfektioner .
  Kan användas som en del av ett bad eller som en massageolja.Den kan också användas i aromaterapi.

8) Ingefärste

Det brukar nämnas att det finns nästan ingen så komplett råvara som ingefära. Dess kemiska struktur tros ge möjlighet att blockera prostaglandiner (en grupp hormonliknande ämnen vars huvudsakliga funktion är att orsaka inflammation). Det är därför huskuren ingefärste är populär mot infektioner som blåskatarr.

9) Bikarbonat

Det mirakulösa medlet som kan hjälpa allt från halsbränna till urinvägsinfektioner? Kanske.
Bikarbonat är en alkalisk substans vilket betyder att det kan bidra till att neutralisera miljön i urinen. Det kanske inte är den mest effektiva huskuren mot en pågående blåskatarr, men om du har problem att kissa på grund den brännande känslan kan 1 tsk bikarbonat i ett glas vatten delvis hjälpa till att lindra obehaget.

10) Vitlök och inlagda grönsaker

Dr Axe rekommenderar i en av sina artiklar att en person som lider av urinvägsinfektionsbesvär bör äta mycket av vitlök och inlagda grönsaker. Detta eftersom vitlök är känd för att effektivt bekämpa infektioner, medan inlagda grönsaker (och även sura yoghurtprodukter som kefir) gynnar tillväxten av goda bakterier.

Läkaren menar även att oreganoolja har liknande antibakteriella egenskaper som vitlök, och att priobiotika är ytterligare ett bra sätt att hjälpa den goda bakterieväxten (bara för att ge lite variationer ^^).

11) Undvik dessa livsmedel under pågående infektion

 • Raffinerat socker
 • Koffein
 • Alkohol
 • Läskedrycker
 • Spannmål

12) Värme kan ge lindring

Ett av de besvär man kan uppleva vid urinvägsinfektion är smärta i nedre delen av magen, såväl som dov och obekväm känsel eller ett tryck.

Underlätta när detta händer genom att applicera värmekudde (eller liknande) över området som ömmar. Den milda värmen kommer att få dina muskler att slappna av och främja en bättre känsla.

13) De 2 gröna: Persilja och Selleri

Persilja är en hjärlig gröning att lägga ner i en kanna med vatten och låta stå över natten. Därefter dricker du vattnet nästa morgon.
Förutom att vara riktigt uppfriskande så fungerar persilja som ett diuretikum vilket hjälper till att påskynda läkningsprocessen.

Samma gäller för selleri (framförallt deras frön) och som dessutom innehåller ytterligare en gynnsam beståndsdel; ftalider. Man låter fröna kokas i vatten och dricker det som en kopp te. Eller knapprar på några stavar (hörde jag någon säga: ”doppade i dipp?” mmmm).

14) Kissa direkt efter samlag

Inget direkt att applicera under en pågående urinvägsinfektion, men rent teoretiskt skulle det kunna ha en förebyggande effekt, dvs, att bakterier följer med ut när man kissar.

15) Kolloidalt silver

Vi tar och avslutar med den mest kontroversiella av kurer.

Medan en del är helt nerkärade i kolloidalt silver och använder den mot allt och inget, samt undrar vad de ens gjorde innan silvret – så kommer kritiken från många angående säkerheten av lång konsumering samt ur miljövänligt perspektiv.

Det sägs iaf att en dos kolloidalt silver kan slå ut vilken infektion som helst. Så om du är på den positiva sidan, använd enligt givna instruktioner.

Dr. Dahlgren berättar: ”Det finns mycket man kan göra själv …”

Med facit i hand..

Det är RESULTATET vi vill åt, dvs att bli fri från besvär. Ta därför våra rekommendationer för just det – ett råd – och applicera individuellt.

Och nu är det din tur!

Hittat något som passar dig? Perfekt! Håll fast vid det. Och glöm inte att kommentera och tipsa nedan.
Om inte, hoppas vi kunde bidra med förståelse och förslag – och dela med oss av din berättelse. Vilka besvär och symptom har du upplevt med urinvägsinfektion, och vilken blev din ultimata lösning?
På återseende ❤

Lovisa Hjelm

Hej hopp!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

✆ KUNDTJÄNST

Kontakta oss

Användarvillkor

Köpvillkor

✍ SAMARBETEN

Annonsering

Erbjud dina produkter

För bloggare

♡ SKINBUSTERS I FOKUS

Om Skinbusters

Vårt Team

Våra Värderingar