• Glöm inte att besöka vår webbutik

Chlorella vs Spirulina – Vem blir mästaren?

spirulina vs chlorella

Det finns flera former av alger och bland de vanligaste är nog spirulina och chlorella, dock så blandar många ihop dessa. Vi får ofta frågan om skillnaden mellan de, så vi tänkte ta upp lite skillnader och hälsofördelar med båda. Är ni redo för månadens battle: Spirulina vs Chlorella?

Innan vi går igenom skillnader och likheter mellan dessa två alger tänkte jag ta upp lite kort fakta om båda för att få kött på benen.

Vad är Spirulina?

Spirulina är en blågrön färskvattensalg, en mikroskopisk växt som är en av världens mest koncentrerade näringskällor och ska ha funnits på vår planet redan för 3,6 miljarder år sedan.

Spirulina innehåller vitaminer, proteiner, mineraler, icke-essentiella aminosyror, essentiella aminosyror, klorofyll samt essentiella fettsyror och är rikt på vitamin B6 och järn. Detta gör denna alg till en perfekt boost för ditt immunförsvar och sägs vara bra för dig som vill främja koncentration. Spirulina innehåller dessutom en hög nivå av klorofyll vilket gör den till en kraftfull alkaliser för dig som vill ha stöd för att motverka surhet av livsmedel i kroppen.

Majoriteten av spirulina produkterna som finns på marknaden idag odlas med användning av chilesalpeter vilket är ett gödsel som förbjudits av ekologiska normer på grund av miljöföroreningar samt att den kan vara knuten till negativa hälsoeffekter. Ekologisk spirulina odlas i rena sötvattendammar och är fri från tungmetaller och gifter samt odlas enbart med ekologiska växtbaserade gödselmedel.

Vad är Chlorella?

Chlorella är en fenomenal grön alg som odlas högt upp i den mongoliska platån. Chlorella har vid en japansk studie visat kunna stödja en optimal leverfunktion samt hjälpa till att upprätthålla god bakteriefloria i tarmen.

Chlorella har ett naturligt rikt innehåll av D-vitamin, K-vitamin, selen, folsyra, järn och vitamin B12. Just vitamin K och vitamin D rekommenderas att man tar tillsammans så det är toppen att chlorella innehåller både dessa vitaminer. Andra fantastiska nyttor är den höga halten av jod.

spirulina eller chlorella

Spirulina och Chlorella – skillnader och likheter?

Spirulina och Chlorella är som tidigare nämnt mikroalger. Spirulina är en blågrön spiralformad alg medan chlorella är en grön sfärisk alg – och spirulina kan bli upp åt 100 gånger större än chlorella. 

Den grundläggande skillnaden mellan spirulina och chlorella är att spirulina är många tusen år äldre och inte har den hårda cellväggen som gör Chlorella lite närmare att vara en växt än en alg. Denna cellvägg kommer att spela större roll än man kan tro, på vilket sätt då? Jo främst på två sätt:

  • Chlorella är ett utmärkt sätt att avgifta kroppen från kvicksilver och andra tungmetaller, just på grund av sin cellvägg (som spirulina saknar). Chlorella binder till sig gifter som finns i kroppen och för med sig dessa ut, med andra ord så har den en detox effekt på kroppen.
  • Spirulina är lättare för matsmältningssystemet. Spirulina är faktiskt lättare för magen att smälta än de flesta andra alger, inklusive chlorella. Dessutom kräver den osmältbara cellulosaväggen hos chlorella tt algen bearbetas innan den kan göras tillgänglig för konsumtion. Om cellulosaväggen inte bryts kan inte kroppen smälta den och ta till sig produkten, så chlorella bearbetas i en komplicerad process – vilket också brukas synas på priset.

Andra roliga skillnader är att:

  • Spirulina tenderar att växa bäst i sötvattendammar, floder och sjöar som har ett högt alkaliskt innehåll. Algen gillar måttliga temperaturer och rikltigt med solsken. Chlorella odlas också i färskt vatten men tenderar att trivas i vatten med andra organismer och på grund av dess mikroskopiska storlek är den något svårare att skörda och odla.

Hälsofördelar

Spirulina och chlorella är så kallade superfoods och båda är bland de rikaste näringskällor som hittats på planeten. Vardera uppvisar otroliga hälsofördelar när de tas som en del av en väl balanserad och daglig diet. Det är egentligen svårt att jämföra två så fantastiska alger, så vi avslutar med en snabb genomgång av bådas rika innehåll och lite positiva effekter på kroppen.

Spirulina en högre andel av protein och järn samt alla åtta essentiella aminosyrorna. Spirulina innehåller kalium, zink, kalcium, vitamin B1 och B2, B3, B6 och B-12. I Spirulina finns även vitamin C, D, och E. Spirulina har också en högre andel av betakaroten och den högsta nivån av gamma-linolensyra (omega-6) som främjar för de naturliga funktionerna  för organ och system i kroppen. Spirulina är även rik på omega-3 samt verkar anti-inflammatoriskt och är bra för kolesterolet.

Chlorella är också rikt på protein, upp till 60 % och alla är aminosyror – men det som gör chlorella riktigt speciell är dess höga halt av klorofyll! Klorofyll är det som ger chlorella dess mörkgröna färg och sägs rena blodet, öka syreupptagningen i cellerna samt ta bort dålig andedräkt. Den ger även en balans till pH-värdet i kroppen. Chlorella innehåller antioxidanter som stärker immunförsvaret, samt andra bra näringsämnen som vitaminer och mineraler och fettsyror.

Relaterade produkter

Spirulina Tabletter
Spirulina Tabletter

Facebook kommentarer

Lovisa Hjelm

Hej hopp!

2 Comments
  1. Spirulina innehåller en inaktiv form av b12 som kroppen inte kan tillgodogöra sig. Man bör inte inta spirulina med b12 från andra källor då det kan få motsatt effekt och bidra till b12 brist. Tydligen finns det e n studie som påstår att chlorella har en aktiv form av b12 dvs som kroppen kan tillgodogöra sig.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

✆ KUNDTJÄNST

Kontakta oss

Användarvillkor

Köpvillkor

✍ SAMARBETEN

Annonsering

Erbjud dina produkter

För bloggare

♡ SKINBUSTERS I FOKUS

Om Skinbusters

Vårt Team

Våra Värderingar