Varför du behöver Granatäppleolja

Granatäppleolja är en fruktig och aromatisk olja som görs från grantäpple frön. Den kan användas som ett nyttigt livsmedel eller naturlig hudvårdsprodukt – det faktum att den är rik på antioxidanter gör granatäppleolja till en mycket eftertraktad vegetabilisk olja i flera former. Antika skrifter och kulturer har länge visat intresse för denna underbara fröolja och dess näringsmässiga egenskaper.

Vad är granatäppleolja?

Granatäpplen kallas vetenskapligt för Punica granatum, och är frukter med utsökta frön som kommer från en buske (eller ett litet träd) som idag odlas i stor omfattning genom Medelhavet, Mellanöstern, norra Afrika, Sydostasien och även i södra Europa. Namnet granatäpple är översatt från det franska namnet som betydde ”äpple med kärnor”.

Granatäpple har en historia som symbol för hälsa, fertilitet, och liv med sina taggiga grenar och vintergröna blad, samt pråliga blommor som blommar i sig eller i kluster. Frukten har den ungefärliga storleken av en apelsin och innehåller ätbara mjuka och röda frön som är täckta av ett tjockt, rött och hårt yttre hölje. Varje litet frö täcks av ett lager vatten och en gelémassa som är djupt röd, vit eller lila till färgen.

Granatäpplets näringsmässiga profil

Förutom att vara en läcker frukt har granatäpplen en rik näringsprofil som bland annat består av vitamin C och B5, polyfenol, kalium samt andra mineraler och spårämnen som hjälper till att bibehålla en sund kropp. Oljan som man får från denna frukts frön anses ha anti-aging egenskaper och hämmande för inflammationer i kroppen.

I granatäppleolja finner du förekomsten av fettsyror som inte finns i någon annan växtkälla, dessa har egenskaper som antioxidanter, vilka bekämpar det för tidiga åldrandet och fria radikaler. Oljan kan också hjälpa kroppen att naturligt bidra till regenerering och förstärkning av hudceller.

Med sina anti-inflammatoriska och anti-mikrobiella föreningenar kan oljan lindra negativa effekter av svullnad,  muskelvärk och balansera ut pH-nivån i huden. Dessutom brukar granatäppleolja rekommenderas till de med mogen hy för att återställa elasticiteten, verka mjukgörande och återfuktande för torr hy och för att minska besvär från solbränna. Granatäppleolja bidrar till en frisk hud med naturlig lyster som ser pigg ut!

granatäppleolja

Granatäppleoljans hälsofördelar

 • Fytokemikalier som finns i granatäppleoljan hjälper till att reglera kolesterolnivåer i kroppen och förse den med bra fetter.
 • De antioxidanter som finns i denna olja har förmågan att ge cellerna ett naturligt skydd mot skador.
 • Flavonoiderna bidrar till att minska kolesterol vilket minskar ansamling av dåligt fett.
 • De konjugerade fettsyror som finns i granatäpple olja bidrar till att ge kroppen ett naturligt extra skydd mot inflammation, muskelsmärta och svullnad i kroppen.
 • Fytoöstrogener som finns i granatäppleolja innehåller väsentliga vitamin B, C-vitamin och har ett rikt mineralinnehåll som främjar det naturliga immunförsvaret och bidrar till en hormonbalans.

Använd granatäppleolja till hudvård

 • Anti-aging effekt – de naturliga antioxidanter som finns i granatäppleolja hjälper till att skydda huden mot skadliga fria radikaler och verkar därmed anti-aging. Denna effekt förstärks tack vare syran punicic acid (en omega-5 fettsyra) som finns i oljan och bidrar till att öka produktionen och minska nedbrytningen av kollagen-fibrer. Tillsammans förbättrar dessa ämnen hudens elasticitet, ger en jämn hudton och balanserar hudens pH-värde.
 • Perfekt för alla hudtyper – Tack vare anti-aging effekten förstår vi att granatäppleolja är absolut perfekt för mogen hy, men visste ni att den även balanserar ut produktionen av talg eftersom den innehåller en mänsklig kompatibel form av pro-östrogen, som stöder hormonbalansen och främjar en hormonell balans i kroppen? Denna balans hjälper till att behandla och förebygga akne samt förbättra hudens struktur. Den fuktgivande effekten av granatäppleolja gör att huden ser slät och mjuk ut. Många kunder som använt denna olja menar att den tydligt förbättrar hudbesvär och verkar produktivt mot ärrbildning.
 • Tränger djupt in i huden – precis som många andra oljor tränger granatäppleolja djupt i huden där dess näringsämnen skapar varaktig och hälsosam fukt. Oljan verkar åt det torrare hållet vilket gör att den inte lämnar några feta rester efter sig.
 • Anti-inflammatorisk – eftersom granatäppleolja är naturligt anti-inflammatorisk verkar den lugnande och fuktgivande för människor som lider av hudbesvär som eksem och solbränd hud. Mycket tack vare omega-5 fettsyran punicic acid som sägs vara lugnande mot irriterad och rodnad av huden. Granatäpple fungerar också läkande av sår och återställer hudens normala välbefinnande.

Granatäppleolja till hårvård

 • Revitaliserar matt & torrt hår – du ska inte tro att granatäppleolja endast är till för hudvård! Den är nämligen en solklar inom naturlig hårvård också! Syran som finns i oljan hjälper till att vitalisera och stärka håret och göra det starkt, glänsande och friskt vilket ger ett extra skydd mot den hårda utsatta miljön håret ofta träffar på.
 • Stimulerar blodcirkulationen i hårbotten – det höga innehållet av antioxidanter och vitaminer bidrar till att öka blodcirkulationen i hårbotten och stärker blodkärlen, därför är oljan perfekt att använda till hårbottenmassage!
 • Ger näring – Granatäppleolja fungerar som en naturlig fuktighetsgivande olja och ger viktig näring till håret. Eftersom oljan verkar stimulerande för blodcirkulationen och samtidigt är fullproppad med näringsämnen kommer hårsäckarna att få rikligt med ordentlig näring. Bland annat det rika innehållet av C-vitamin stärker bindväven inuti hårsäckarna vilket på sikt piggar upp hårväxten.
 • Balanserar pH-nivån i hårbotten – denna fröolja fungerar bra för att balansera pH-nivån i hårbotten. Genom att neutralisera effekten av överdriven oljeproduktionen minskar hårets fettproduktion.
 • Hot oil treatment – ett av de ultimata sätten att använda granatäppleolja för hårvård är genom en hot oil treatment. Denna heta oljebehandling lugnar burrigt hår som lätt blir stripigt. Oljan hjälper till att reda ut håret, återfuktar hårbotten och ger näring som förbättrar hårets välmående och utseende. Hårsäckarna får fukt inifrån vilket ger ett jämnt, mjukt och glansigt hår med naturlig lyster. Värm lätt upp oljan, fördela den i händerna och arbeta smidigt igenom håret. Låt verka i 30 minuter eller över några timmar, gärna med en varm handduk runt håret. Tvätta därefter håret normalt med dina ekologiska hårvårdsprodukter.

Så, vad tyckte ni om denna sammanfattning? Har du testat underbara granatäppleolja och hur har den hjälpt dig? Dela med dig av dina erfarenheter och kommentera så att andra kan ta del av nyttan.

Läs mer
Mat för huden
Mat för huden
Relaterade produkter
Ekologisk Granatäppleolja
Ekologisk Granatäppleolja

Facebook kommentarer

Lovisa Hjelm

Hej hopp!

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>