Vårrensning! Detox för kroppen på våren

Våren springer fram. Solen skiner allt ljusare, dagarna blir varmare och den kalla vinden minskar något, även om det inte alltid känns så. Vårkänslorna kan göra mycket positivt för själen, man blir gladare, lite piggare och orkar mer. Den inre våren rengör attityden och många börjar tänka mer positivt. Detta är det perfekta tillfället för en vårrensning för hälsan! En detox för kroppen hjälper dig att samla mer naturlig energi nu i och med bytet av säsong.

Våra tidigare tips om hur du ändrar din hudvård från vintertid till våren blev riktigt populär, så nu satsar vi på att spola ut vintern från kroppen samt återställa balansen för kropp och sinne med en detox. Vad säger ni?! Det handlar inte om svält eller något dåligt, utan lite grundläggande tips för en inre utrensning av kroppen vilket kommer ge din hud en frisk lyster. Följ dessa råd så mycket du klarar av, och om inte exakt alla passar dig kanske du kan applicera vissa. De kommer hjälpa dig att anamma det naturliga flödet av våren. Då kör vi!

Vad innebär en detox?

Många faktorer i livet kan kasta oss av banan för en stund, vi pratar om stress, tillfällig sömnbrist, fel kostval, föroreningar och även negativa känslor. Genom att hitta en mild detox som passar våra kroppar kan vi stärka immunförsvaret, eliminera fysiska och känslomässiga toxiner och främja cellförnyelsen. Den goda nyheten är att våra kroppar naturligt kopplas till att avgifta sig själva med flera organ så som levern, njurarna och huden. Levern använder enzymer för att bryta ner skadliga ämnen och njurarna filtrerar blodet för att spola ut avfall. Via huden avlägsnas gifter m.m. bland annat genom svettningar.

Med en renande diet, rätt motion och några viktiga boosters kan vi hjälpa dessa organ och ge kroppen den kick-start den letat efter. Det är viktigt att tänka på att detox inte är en kortsiktig lösning eller en slags snabb-fix. En detox kommer bara hjälpa till med den utrensningen som naturligt sker och därefter måste du se till att näringen kontinuerligt kommer till dig kropp inifrån. Påminn din kropp hur bra den är menad att känna genom denna detox.

Enkla riktlnjer

Inför denna vårrensning ska vi införa och diskutera några enkla riktlinjer. Vi börjar med att ta upp livsmedel som är extra bra att försöka få i sig denna tid och som hjälper utrensningen. Bland dessa är:

  • Vitlök  Med höga halter av selen och allicin (två mineraler) hjälper dessa två naturliga föreningar levern med sin utrensning. Ett plus är att vitlök även är ett enkelt sätt att lägga till mer smak till dina måltider *blink
  • Grapefrukt – Fullpackad med C-vitamin och antioxidanter. Bidrar till den naturliga rengöringsprocessen i levern.
  • Gröna grönsaker – Försök att äta extra av spenat, pumpa och mycket sallad! Om du inte tycker att dessa livsmedel låter så spännande till lunch, försök att blanda dem i en smoothie eller lägg till en läcker salladsdressing (självklart en som du gjort själv, exempelvis med vinäger och kryddor).
  • Kokosolja – Så många hälsoeffekter! Om du inte lärt känna kokosolja än, gör det! Kokosolja har en kraftfull kombination av fettsyror som ger energi, förbättrar hjärnans funktion och hjälper till med fettförbränning. Dess antibakteriella egenskaper har visat sig bidra till att förhindra infektioner. Den bästa typen av kokosolja är rå, oraffinerad och ekologisk.

Matsmältningen är viktig

Återuppväck matsmältningen! Om matsmältningssystemet är i obalans kan vi känna oss tröga och svaga. Boosta matsmältningen med hjälp av kryddor såsom ingefära, cayenne, fänkål och kanel. Rensande örtte kan också göra susen.

Återfukta kroppen inifrån

Återfukta kroppen inifrån med vätska. Vätska stimulerar kroppen att frisätta toxiner. Se till att alltid ha vatten till hands, en varm kopp detox te, varmt vatten med citron, vatten med äppelcidervinäger, vitamin-infused vatten eller bara rent av vatten hehe!

Superfoods

Superfood kanske är ett ord som kan kastas runt lite och det är svårt att hålla reda på alla populära nya livsmedel men det är värt hypen. Även om du kanske inte kommer ihåg varje råvara och vad som gör just den super, så kan du vara lugn med att veta att superfoods är mycket näringstäta livsmedel. Dessa råvaror har traditionellt ätits för att man ska hålla sig stark och frisk. Införliva de i din kost för att förbättra kroppens egna förmåga att läka och föryngra.

Slappna av, sakta ner, samla ny energi

För en riktigt grundlig vårrensning så försök att slappna av, sakta ner och samla ny energi i samband med denna utrensande process. Finn vad det är som betonar dig och eliminerar stressen från ditt liv samt får dig tillbaka till den rutin och struktur som fungerar. Stäng av telefonen, datorn och TV:n, skapa en miljö där du kan koppla av och återställa dig. Koncentrera dig på böckerna, ta ett bad, skrubba kroppen vilket hjälper reningsprocessen. Lavendelolja kan få dig att koppla av och ett gott natt-te kan hjälpa inför sömnen. Våra känslor har definitivt en inverkan på hela kroppen, passa på att hitta nytt perspektiv på saker, känn dig förväntansfull inför våren och sommaren!

Relaterade produkter

Kokosolja
Kokosolja
C-Vitamin
C-Vitamin
Ingefära pulver
Ingefära pulver
Detox Te
Detox Te

 

Facebook kommentarer

Lovisa Hjelm

Hej hopp!

1 Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>